От Министерството на здравеопазването съобщават, че са готови с пакет

...
От Министерството на здравеопазването съобщават, че са готови с пакет
Коментари Харесай

Здравното министерство предлага отпадане на карантината при COVID-19

От Министерството на здравеопазването оповестяват, че са подготвени с пакет от оферти за промени за отпадане на наложителната изолираност и карантина за инфектираните с COVID-19 и контактните им лица.
Официално заболеваемостта от COVID-19 у нас е под 20 на 100 000 души население.
" Друг е въпросът какъв брой от пациентите се тестват за COVID-19. Тъй че няма да знаем точните равнища на инфектираните. Но има много пациенти с респираторни вируси. Имаме сега и много случаи на скарлатина ", уточни общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова. Карантина и изолираност за инфектираните със скарлатина няма.
" Има противоепидемични ограничения за проведените колективи, където се слага под изолираност самият колектив, само че децата не престават да посещават детските заведения ", разяснява Илиян Тасев - шеф " Опазване на общност здраве и здравен надзор ", Министерство на здравеопазването.
Скарлатината не е в лист със заразни болести, които подлежат на наложителна карантина и изолираност. COVID-19 обаче стана част от него преди 3 години. " Карантината за COVID-19 я има на хартия, доколкото издаваме болнични, че пациентът е под карантина. Никой не може да каже дали има санкционирани пациенти за това, че те са си нарушавали карантината ", сподели доктор Гергана Николова. " За страдание все още Министерство на здравеопазването не събира такава информация от РЗИ. Те са органи, които независимо постановат глобите и правят надзор ", разяснява Илиян Тасев.
След като Световната здравна организация разгласи завършек на пандемията, здравните управляващи у нас разискват дали да извадят COVID-19 от листата с рискови инфекции, които подлежат на наложителна изолираност и карантина.
" Защо би трябвало да съществува нещо, което никой не съблюдава и никой не управлява дали се съблюдава. Защото няма опция в системата да реализира този надзор ", пита доктор Гергана Николова. " Не мога да бъда безапелационен за решението, което ще бъде взето. Като това не изключва за забавянето да се поддържа карантина и изолираност по предложение на основния държавен здравен контрольор ", сподели Илиян Тасев.
Идеята е карантина и изолираност да се вкарват при тежка епидемиологична конюнктура. Дали, по кое време и какво тъкмо ще се промени зависи от Народното събрание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР