От Министерството на иновациите и растежа /МИР/ обявиха процедурата за

...
От Министерството на иновациите и растежа /МИР/ обявиха процедурата за
Коментари Харесай

Фирмите могат да кандидатстват по процедурата „Кръгова икономика“ от НПВУ

От Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/ оповестиха процедурата за кръгова стопанска система от Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/. Целта й е да форсира прехода към кръгова стопанска система на предприятията от индустриалния бранш посредством по-ефективно потребление на ресурсите и внедряване на климатично неутрални способи и технологии за произвеждане и ползване на артикули.

Бюджетът е 180 млн. лв. . По мярката ще могат да аплайват микро-, дребни, междинни и огромни предприятия от преработващата индустрия. Те ще могат да вземат участие както независимо , по този начин и в партньорства . Минималният размер на безвъзмездната помощ е 70 000 лева , а оптималният е диференциран по отношение на размера на сдруженията. Микро- предприятията могат да получат най-много 350 000 лева, дребните – най-много 550 000 лева, междинните – най-много 750 000 лева, а огромните до 1 млн. лева Съфинансирането е от 20% до 50% според от категорията на компанията и мястото на осъществяване на плана.

С парите могат да се закупуват машини , уреди , съоръжение или програмен продукт , с които да се способства за ограничение на вредите върху околната среда . Също по този начин да се поддържат вложения, с които фирмите да понижават образуването на боклуци, да лимитират потреблението на пластмасови артикули, да вкарат потребление на различни първични материали, в това число с биологичен генезис, да подобрят стандартите за екологосъобразност и други

Кандидатстването по процедурата ще е напълно. Проектните оферти ще се одобряват до 16:30 часа на 3 октомври .

От министерството напомнят, че в този момент е отворена за кандидатстване и процедурата за развиване на индустриални зони и паркове у нас, като бюджетът й е 212 млн. лв. . Тя също е по НПВУ и по нея могат да аплайват оператори на индустриални зони и паркове – държавни, общински, взаимни и частни, новосъздадени или съществуващи, по 4 действия : довеждаща инфраструктура, вътрешна за зоната инфраструктура, здания за научно-изследователска активност и създаване на екоинфраструктура (зарядни станции за електромобили).

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР