От Министерството на енергетиката потвърдиха информацията. На 7 юни 2018

...
От Министерството на енергетиката потвърдиха информацията. На 7 юни 2018
Коментари Харесай

Честито! Удариха Клета България Със Зашеметяващите 32 Милиона Евро Плюс Лихвите!

От Министерството на енергетиката потвърдиха информацията.

На 7 юни 2018 година депутатите от 44-то национално заседание (по време на кабинета " Борисов-3 " ) одобриха рухването на мораториума върху градежа на АЕЦ " Белене ", натрапен по време на кабинета " Борисов-3 " през 2012 година

След решението на Народното събрание за прекъсване на построяването на АЕЦ " Белене " през януари 2013 година (по време на кабинета " Борисов 1 " ) е имало съглашение сред НЕК и консултанта за понижаване на месечното заплащане. И по съглашението не е имало заплащания.

Не е имало и опит за договаряния за дефинитивно преустановяване на контракта до решението на НЕК от октомври същата година да прекрати едностранно връзките с " Уорли Парсънс ", напомня изданието.

Арбитражният съд е отхвърлил всички защитни тези на НЕК - въпреки държавната компания да е дала 2,4 млн. евро за юристи, което е двойно повече спрямо съперниците по делото.

Поведението на Националната електрическа компания е довело до пъти по-голям разход, в сравнение с е предвиждало неспазеното съглашение.

Според " Капитал " досега " Белене " е коствал на България над 2 милиарда евро, а довършването ще излезе най-малко 10.

Рестартът би трябвало да стане с оборудването, което различен арбитраж присъди България да купи от Русия за над половин милиард евро.

Припомняме, на 6 юни 2018 година, четирите организации от АОБР с отворено писмо до Народното събрание обявиха, че не са удовлетворени от това, че министър Петкова огласява единствено две условия за реализиране на плана АЕЦ " Белене " при " пазарни условия " - да няма държавни гаранции по реализирането на плана и да няма дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия. Те излязоха с спомагателни условия и предложение за скица.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ " Белене " бе натрапен от Народното събрание през 2012 година с болшинството на ГЕРБ.

На 12 май 2018 година персонално министър председателят Бойко Борисов се изрече в посока мораториумът да отпадне, а и министър Теменужка Петкова стартира плана в границите на присъединяване си в интернационалния конгрес " Атомекспо ".

В началото на март 2018 година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ " Белене " и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на плана.

Припомняме и че тематиката за плана АЕЦ " Белене " стана още веднъж настояща, откакто от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ докладза правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на годината, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

На 16 ноември 2017 година се състоя и представянето на резюмето от отчета на Българска академия на науките в наличието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това обобщение дава вид за реализация на АЕЦ " Белене ", само че при изискване, че бъдат реализирани параметрите на финансовите разбори.

От Българска академия на науките изрично опазиха отчета си и 90-те разновидността, които той дава.

Въпреки че в общественото пространство продължава да се приказва на първо място за или срещу плана " Белене ", акцент в активността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е казусът с оборудването на нуклеарната централа, което е направено от Русия по контракт и на което Българската страна е действителен притежател.

Според Теменужка Петкова не се изключва опцията и Русия да бъде привлечена за вложител в централата, чието строителство беше замразено през 2013 година Конкретни договаряния по този въпрос не са водени.
През октомври 2017 година министър председателят Бойко Борисов се срещна с представители на съветската държавна компания " Росатом ".

След това обаче министър председателят Борисов излезе с още една авангардна концепция планът " Белене " да стане общобалкански план, който да се реализира с европейско финансиране.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР