От Министерство на здравеопазването искат връщане на старата формула, за

...
От Министерство на здравеопазването искат връщане на старата формула, за
Коментари Харесай

Аркади Шарков: От МЗ искат да бъде туширан недостига на лекарства

От Министерство на здравеопазването желаят връщане на остарялата формула, с цел да бъде туширан дефицита на медикаменти и спрян износа им, това сподели в студиото на „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS Аркади Шарков - здравен икономист и консултант на здравния министър. Той добави, че е значимо служебното държавно управление да съумее да поправя този проблем.

Липсата на медикаменти бе маркирана по време на COVID-пандемията, само че с помощта на положителната индустриална мощ, която има България, тази наклонност бе туширана, сподели той.

Промяната в закона вмени в системата на Специализираната осведомителна система за следене и разбор на медикаментите избрана форма, а точно когато размера на медикаменти падне под 65%, износа на избран вид медикаменти би трябвало да бъде прекратен, изясни Шарков. Когато се увеличи количеството над тези 65% износът се разрешава, добави той.

Експертът отхвърли да разяснява позицията на проф. Илко Семерджив, който насочи рецензия към лекарствената политика на някогашния здравен министър Асена Сербезова.

По думите му паралелният експорт на медикаменти е законен. Шарков счита, че е значим въпрост дали с смяната на формулата българските жители не са били ощетени на процедура от това да имат налични лекарства. Той съобщи, че различен значим миг е и какви са претекстовете за методологията, която е била приложена.

Редовното държавно управление би трябвало да разшири политиката и към медикаментите, които не са по здравна каса, показа той и добави, че в частта „ медикаменти ” бюджета за тази година е добър, с цел да задоволи потребностите за първите 3-4 месеца от идната година. Оттам нататък би трябвало да се мисли за актуализация и приемане на нов бюджет, продължи специалистът.

Шарков удостовери, че по план Националната детска болница би трябвало да бъде държавна.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР