От месец август 2023 г.във стартира иновативен ендоваскуларен секторпод ръководството

...
От месец август 2023 г.във стартира иновативен ендоваскуларен секторпод ръководството
Коментари Харесай

В Сърце и Мозък прилагат иновативен подход при лечението на резистентната хипертония

От месец август 2023 г.във започва новаторски ендоваскуларен секторпод управлението на доктор Сашко Жежовски. Секторът е сплотяващо звено сред клиниките покардиология, съдова хирургия,неврология и радиология. Оборудван е с три ангиографски зали с последно потомство здравна техника. Извършват се ендоваскуларни интервенции на сърце, долни и горни крака, аорта и сънни артерии в цялостен размер. Екипът от сертифицирани експерти е с богат опит в диагностиката и лекуването на цялата палитра съдови болести с опция за цялостна функционална и морфологична оценка (FFR,IVUS, OCT) както и по-специализирани интервенциии като ротаблация, коронарна и периферна литотрипсия, отнасяне на хронични оклузии на коронарните артерии. В региона на съдовата хирургия се правят периферни съдови интервенции, ендоваскуларно лекуване на аортни аневризми /EVAR/TEVAR/, венозно стентиране, каротидно стентиране и отнасяне на висцерални артерии. В богатото портфолио на бранша се включват и новаторски интервенции като ренална симпатикусова денервация при пациенти с резистентна хипертония и алкохолна септална аблация при хипертрофична кардиомиопатия.

През зимните месеци контролът на артериалното налягане е сложен. Ниските температури могат да имат въздействие върху артериалното налягане заради няколко фактора:

Вазоконстрикция: кръвоносните съдове се свиват (вазоконстрикция), с цел да запазят топлината в тялото. Този развой може да увеличи артериалното налягане и постоянно се следят хипертонични рецесии.

Повишена интензивност на симпатикусовата нервна система, която е виновна за регулирането на голям брой функционалности в организма, в това число и кръвното налягане.

Намалена физическа интензивност: хората са по-малко дейни или заобикалят физическите извършения, което може да способства за сложното управление на кръвното налягане.

Ефект върху вискозитета на кръвта: ниските температури усилят вискозитета на кръвта, което значи, че кръвта става по-гъста.

Редовен банкет на антихипертензивни лекарства.

При нужда банкет на спомагателна доза, така наречен зимна антихипертензивна скица.

Контролен обзор при кардиолог.

При някои пациенти, изключително през зимните месеци, контролът на артериалното налягане е сложен, макар че съблюдават всички посочени ограничения. Когато стойностите на кръвното налягане са над 140/90 макар приема на три антихипертензивни медикамента, единият от които е диуретик, приказваме за резистентна хипертония.

Един от най-новите способи за лекуване на резистентна хипертония е процедурата ренална симпатикусова денервация.

Ренална симпатикусова денервация е инвазивна процедура, която се прави посредством катетър, който се придвижва до бъбречните артерии–ключов орган в регулирането на артериалното налягане (АН). Системата за ренална денервация се основава на догатката, че нервните връзки сред бъбречните артерии и централната нервна система са причина за увеличено кръвно налягане. Процедурата се концентрира върху унищожаването или блокирането на тези нервни връзки, с цел да се понижи стимулацията на симпатикусовата нервна система, което води до трайно намаление на кръвното налягане и подкрепя резултата на медикаментите.



доктор Красимир Трифонов (инвазивен кардиолог),д-р Мартин Стойнев (инвазивен кардиолог),д-р Камелия Кръстева (инвазивен кардиолог),д-р Бистра Пешева (анестезиолог-реаниматор и кардиолог),д-р Николай Александров (инвазивен кардиолог),д-р Сашко Жежовски (инвазивен кардиолог),доц. доктор Лиляна Мирчева (началник на клиниката по кардиология в,Сърце и Мозък`)

Кардиологичната клиника във високотехнологичната,Сърце и Мозък’Бургас има цялостен боеприпас от най-модерната здравна инсталация. Пациентите с сложен надзор на артериалното налягане и резистентна хипертония подлежат на 24-часово мониториране на артериалното налягане и експертна кардиологична оценка. От няколко месеца процедурата ренална симпатикусова денервация се ползва рутинно при показани пациенти и е изцяло реимбурсирана от Националната здравноосигурителна каса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР