От март насам австрийците панически купуват оръжия. Хората се чувстват

...
От март насам австрийците панически купуват оръжия. Хората се чувстват
Коментари Харесай

Бум на продажбите на оръжия в Австрия, хората се притесняват от грабежи заради COVID-19

 От март насам австрийците под паника купуват оръжия. " Хората се усещат несигурни. А пушката в шкафа основава сигурност ", споделя един оръжеен търговец. Пред ДВ той изяснява какво плаши австрийците.

Оръжейният търговец Маркус Швайгер не може да се оплаче от спад в оборота по време на пандемията от ковид. Точно противоположното. Тази година австрийците под паника купуват оръжия. В началото на март, малко преди държавното управление да наложи локдаун поради КОВИД-19, пред магазина на Швайгер във виенския квартал Пенцинг се извила дълга опашка. Патроните свършили още в 10 часа сутринта.

От март до август 2020 оръжейният боеприпас, притежаван от частни лица в Австрия, се е нараснал с 22 000 единици огнестрелно оръжие. Това прави приблизително по към 1000 продажби на седмица. Днес 320 000 австрийци държат вкъщи едно или повече оръжия. Швайгер съпоставя тези продажби с паническото изкупуване на макарони и тоалетна хартия. " Винаги, когато хората се усещат несигурни, си купуват оръжие или се запасяват с боеприпаси ", споделя оръжейният търговец.

Пушката не може да убие ковид. Но основава сигурност. Според Маркус Швайгер взривът в продажбите на оръжия се дължи на следното: хората се притесняват, че в изискванията на рецесия може да се стигне до проблеми в снабдяването с електричество или горива, а това може да докара до плячкосвания. " Това тормози хората. В този смисъл пушката в шкафа основава чувство за сигурност ", споделя Швайгер, който в предишното е бил професионален боец.

И по време на бежанската криза в Австрия се купуваха доста оръжия. Тогава всеки ден десетки хиляди мигранти прекосяваха директно, а някои от тях оставаха в страната. Седмично се продаваха по към 1400 оръжия - а това е даже повече, в сравнение с в този момент.

Тази година за взрива на продажбите способства и полемиката за стягането на закона за владение и носене на оръжие. " Хората просто желаеха да се подсигурят ", изяснява Швайгер.

По думите на оръжейния търговец, множеството негови клиенти са " най-обикновени хора, които може би се тревожат малко повече, че нещо може да се случи ". Маркус Швайгер не счита, че в Австрия от ден на ден хора с дясноекстремистки възгледи се въоръжават легално. " Повечето от тях имат възбрана за носене на оръжие и в случай че желаят да се снабдят с такова, ще би трябвало да си го набират на черния пазар ", споделя той.

Маркус Швайгер напълно не е задължен да продава оръжие на всички. Ако някой му се стори недоверчив или нервозен, бива отпращан. А в случай че да вземем за пример мъж, който е бил изоставен от жена си, желае в положение на афект да си купи револвер, разпоредбите за продажбите на оръжие могат да оказват помощ. Едно от тях е да минат три дни от продажбата до приемането на оръжието. През това време търговецът е задължен да ревизира дали купувачът няма възбрана за носене на оръжие.

Австрийската полиция не гледа с положително око на взрива в продажбите на оръжия, защото се притеснява, че това ще докара до произшествия или до растеж на насилието. Маркус Швайгер обаче не е склонен с това. Той споделя, че доста дребна част от нападенията на магазини се правят с огнестрелно оръжие. И то най-много с нелегално притежавано.

Думите на търговеца се удостоверяват от формалната статистика: през 2019 година в Австрия са регистрирани единствено 357 въоръжени набези. От години броят на закононарушенията с огнестрелно оръжие понижават. Според австрийското вътрешно министерство, ножът си остава пожеланото оръжие на нападателите.

За растежа на продажбите на огнестрелни оръжия способства и австрийското законодателство във връзка с оръжията. По данни на ловджийските съюзи, в страната са регистрирани 130 000 ловци. А достъпът до ловно оръжие е извънредно улеснен: законът разрешава на всеки жител на Европейски Съюз над 18 години и с адресна регистрация в Австрия да има оръжие от категория " С ". Основно това са пушки с дължина на цевта над 60 сантиметра. Много по-трудно е да се сдобиете да вземем за пример с револвер " Глок ". За такова огнестрелно оръжие се изисква позволение, както и сполучливо изискан психотест. Освен това претендентът би трябвало да има задоволително часове, прекарани в извършения по пукотевица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР