От Леонид Селиктар Изцяло електрическият SUV модел Ariya на Nissan

...
От Леонид Селиктар Изцяло електрическият SUV модел Ariya на Nissan
Коментари Харесай

Nissan Ariya : Един електромобил, който ще бъде модерен и след години

От Леонид Селиктар

Изцяло електрическият SUV модел Ariya на Nissan се забави с навлизането си на пазара и това се признава даже от самата компания. Причините за това бяха няколко, само че главните от тях бяха свързани с експлоадирането на Covid-пандемията, последвана от съвсем тоталните сривове в производството и доставките на съществени и вторични съставни елементи.

Nissan Ariya обаче има един извънредно огромен и съвсем неповторим " коз " в ръкава си. С на концептуалната версия на модела през ноември 2019 година, японската компания показва пред света един в действителност впечатляващ и футуристичен електрически автомобил, който съвсем 1:1 показа серийната визия, съоръжение и софтуерно равнище на новото пазарно предложение на марката.

Дори в този момент, даже след повече от две години забавяне, Nissan Ariya наподобява и се усеща все още, като автомобил от ново и идно потомство, а по всичко наподобява сходно ще бъде и общото усещане за колата даже и след няколко години.

Българският авто пазар не прави изключение и Ariya публично стъпва в страната ни, с нови цени, в края на тази година, въпреки и бройки от нея да се движат по пътищата ни от няколко месеца.



Ariya, както и останалите модели от портфолиото на Nissan, се оферират от нова за българския авто бизнес компания- Гранд Аутомотив, в лицето на Гранд Аутомотив Сентръл Юръп- клон България, която единствено след няколко седмици ще означи първата си година наличие у нас.

Самата компания има дълготраен опит в автомобилния бизнес като съответно за марката Nissan държи правата за дистрибуция и в Сърбия, Адриатика, Чехия, Унгария и Словакия. България и Сърбия са най-новите две страни, в които стъпва Гранд Аутомотив, като общата годишна реализация на компанията с марката Nissan е сред 8000 и 10 000 автомобила.

Към момента, Гранд Аутомотив участва на българския пазар единствено с марката Nissan, само че е изцяло допустимо бизнес покритието на компанията да бъде разширено в допълнение, като се има поради, че тя се намира в развой на договаряния с няколко огромни китайски автомобилни марки.

Ariya
Nissan Ariya комбинира в едно стилна визия, високи технологии и не на последно място, многообразие във връзка с електрическото си задвижване. От марката дават на потребителите правото на избор, несъмнено от техните желания и потребности, като моделът е разполагаем с два типа акумулатори, съгласно потенциала, както и в две модификации съгласно броя на задвижващите колела.

Модификацията на Nissan Ariya с две задвижващи колела стъпва на пазара в композиция с батерия с потенциал от 66 kWh (63 kWh използваеми) и с 91 kWh (87 kWh използваеми). При първото осъществяване, мощността е 214 конски сили, а при второто е 238 конски сили. Въртящият миг е идентичен и при двете модификации- 300 Нм.

Горните две модификации на Nissan Ariya показват и граничните благоприятни условия във връзка с свободния пробег на електромобила- първата дава обещание самостоятелност от до малко над 400 километра, а втората такава от до малко под 530 километра.

До към 500 километра свободен пробег дава обещание топ-изпълнението на Ariya- Ariya e-4ORCE AWD, която е изпълнена с четири задвижващи колела и се предлага единствено с по-голямата батерия (91 kWh). Тук мощността е 301 конски сили, въртящият миг е 600 Нм, а класическото ускоряване от 0 до 100 км/ч може да се реализира за 5.7 секунди, против към 7.5 секунди при другите две модификации.

Няма разлика обаче в зарядната система на трите съществени модификации на Ariya- всяка една от тях може да бъде зареждана, при съществуване на съответна инфраструктура несъмнено, с до 130 kW, което дава обещание сред 267 и 350 километра спомагателен заряд след половин час на зарядната станция.

Ariya може да се похвали и с чудесно конфигурирана и ефикасна задвижваща система, която в удобни условия и без внезапни " потрепвани " на десния крайник може да се отблагодари на притежателя на автомобила в консумация от под 15 kWh на 100 километра. В неподходящи атмосферни условия- дъжд и температура от градус-два над нулата, потреблението се усилва с към 5 до 8 kWh на 100 километра.

По отношение на дизайн на Ariya, от Nissan са заложили доста съществено върху чувството от излъчването на екстериора и интериора на електрическия автомобил. Външността на колата е преобладаваща, линиите са изтеглени и обтекаеми. Сериозен акцент в стилистиката на Ariya е цветовото осъществяване на купето, като две от най-интересните решения тук Akatsuki Copper и Aurora Green.

Докато първият от цветовете е стабилен, гръмък и елементарен за " схващане ", то второто осъществяване, носещо името на феноменалното Северно зарево, предлага в действителност впечатляващо образно преживяване. В взаимозависимост от ъгъла на погледа и осветяването на екстериора, той предлага палитра от най-малко 4 цвята- от черен, през наследник, лилав до доста мрачно зелен.

Впечатляващият екстериор на Ariya, която е създадена на специфичната модулна платформа за електрически автомобили CMF-EV, е смесен с не по-малко величествен интериор, който излъчва шир, независимост и високотехнологичност.

Във вътрешността вършат усещане употребяваните материали, стилистични и дизайн решения, като може би най-интересните от тях откриваме в интегрираните бутони под мултимедийният екран и в междинната подпора, която може да бъде контролирана като позиция в надлъжно направление. Скрити, те идват със светла диодна подсветка, която се задействат сега, в който се задейства задвижващата система на електрическия автомобил и са оборудвани с тактилна осцилация при натискането им.

Комбинацията от високи софтуерни решения и обичайна японска " обраност " придава на интериора на Ariya едно забавно и успокояващо чувство, подсилено в допълнение и с помощта на отличната шумо- и виброизолация на купето, и панорамният стъклен таван.

По отношение на системите за повишение на комфорта и сигурността, Nissan Ariya идва с безусловно всичко, което е в положение да предложи марката сега, включително и двойка 12.3-инчови екрани- инструментален и на инфо-развлекателната и мултимедийна система, прожекционен head-up екран, гласов помощник на самата марка, интеграция на Amazon Alexa и други.

Присъствие в оборудването на Ariya отбелязва също по този начин системата e-Pedal, интелигентната система за асистиране на ръководството ProPILOT с Navi link, Intelligent Around View Monitor, Intelligent Forward Collision Warning, Emergency Lane Keeping, Intelligent Emergency Braking и Rear Automatic Emergency Braking.

Интересна оригиналност при Ariya е системата Intelligent Route Planner, която пресмята най-благоприятен маршрут на пътуването въз основата на данни в действително време във връзка с трафика, пътните условия, зарядната инфраструктура и настоящият заряд на батерията.

Допълнителна еластичност в ежедневната приложимост на електрическия автомобил внася и приложението за мобилен телефон NissanConnect Services, което дава опция на притежателя да управлява част от функционалностите на колата отдалечено и е в допълнение развита с помощта на интеграцията на асистента Amazon Alexa.

Интересен дизайн и функционален детайл навътре в електрическия автомобил е и " криещата " се жабка, която е интегрирана в междинната долна част на предното табло, може да бъде употребена като дребна масичка и е с електронно ръководство.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР