От Леонид Селиктар Изцяло електрическият Renault Megane E-Tech не оставя

...
От Леонид Селиктар Изцяло електрическият Renault Megane E-Tech не оставя
Коментари Харесай

Renault Megane E-Tech Electric : Стил, комфорт и високи технологии

От Леонид Селиктар

Изцяло електрическият Renault Megane E-Tech не оставя никакви подозрения. Още от първия миг, в който погледът попадне върху купето му, знаем че тук ни чака нещо в действителност забавно. Нещо стилно, високотехнологично, а както се оказва и след това, и изненадващо удобно.

Въпреки че носи в името си емблематичното и историческо за френската марка означение Megane, в Renault Megane E-Tech Electric няма безусловно нищо познато. Всичко е напълно ново, включително и стилизираното в златен цвят второ E в MEGANE на задния похлупак. Основната причина за горното е фактът, че Megane E-Tech е първата кола на Renault, която е създадена въз основата на специфичната платформа за електрически автомобили Generation 2.0 на компанията и с нея тя слага самобитен старт на новата си история в сегмента.

Макар и избран от самата марка като стилен хечбек, създаденият въз основата на специфичната модулна платформа за електрически автомобили CMF-EV Megane E-Tech Electric има черти и параметри на още няколко автомобилни сегмента, като измежду най-отличителните може да бъде посочен този известните и преобладаващи европейския пазар през последните години SUV/кросовър коли. Основната причина за това е интериорният шир и задната част купето, която е изпълнена във височина и подчертана благодарение на огромните арки на калниците.



С съществени габарити дължина 4.21 метра, широчина 1.77 мм и височина от 1.5 метра, Megane E-Tech Electric предлага изненадващо необятен интериор. Причините за това няколко, само че главните две от тях са огромното междуосие- 2.7 метра, и извънредно тънкият- единствено 11 сантиметра, батериен блок, интегриран под пода на електрическия автомобил. Вътрешното пространство е повече от задоволително за четирима възрастни, като даже пет индивида се усещат удобно, даже при по-дълги пътувания.

Говорейки за интериора на Megane E-Tech Electric няма никакъв късмет да подминем една от черешките в короната на електрическия автомобил, а точно неговата OpenR бордова система. От френската компания са основали едно в действителност впечатляващо преживяване на борда на новата си електрическа кола, като тук голям плюс е извънредно уравновесената композиция сред наличната цифровизирана връзка човек-система и класическите контролери и превключватели, което подсигурява оптимално удовлетворяваща работа с бордовата система.

Тук главният акцент е OpenR Link цифровият интерфейс, който е създаден въз основата на Android OS и дава обещание всички познати от тази операционна система преимущества, включително и потвърдили се като извънредно сполучливи и потребни решения от екосистемата на Гугъл. От Renault споделят, че вследствие на консолидираното на тази операционна система притежатели на Megane E-TECH Electric могат да разчитат на седем пъти по-бърза реакция от страна на интерфейса спрямо предходното потомство бордови системи на марката.

OpenR цифровото преживяване на борда на Renault Megane E-TECH Electric е изпълнено в L-образна форма, конфигурирана от два екрана- 12-инчов отвесен чувствителе на досег екран и 12.3-инчов екран на класическата позиция зад кормилото, и представляваща най-голямата цифровизирана повърхнина, която компанията в миналото е интегрирала в собствен автомобил.

Централният екран на Renault Megane E-TECH Electric е дело на Continental, външната му повърхнина е направена от основано на Gorilla технология стъкло, което подсигурява висока резистентност на надраскване и други пострадвания, като прогнозният живот на панела е най-малко 15 години. Повърхността е особено обработена, с цел да се понижат отраженията и оставането на отпечатъци от пръсти. Самият панел е HD TFT 267 ppi (267 пиксела на инч).

Интересен миг при OpenR Link системата е този, че въпреки и създадена въз основата на Android OS, тя разрешава безпроблемна синхронизация на мобилен телефон посредством Android Auto и Apple CarPlay. От Renault споделят обаче, че интерфейсът е създаден по подобен метод, че да не се постанова потреблението на в допълнение устройство въобще. Потребителите могат да разчитат на цялостната функционалност, която получават от неговите приложения, като даже Гугъл Maps е особено усъвършенстван за електрически автомобили. В резултат на забавна нова самодейност пък, потребителите имат опция да се насладят и сбирката си музика от Amazon Music, с помощта на специфичното приложение, налично за гратис събаряне от My Renault Mobile.

Отново по тематиката за интериора на Megane E-TECH, мощно усещане прави отличната шумоизолация на купето, спомагателната независимост сред предните седалки, осъществена и с помощта на решението за консолидираното на " скоростния " лост под формата на комутатор зад кормилото, и равнището на употребяваните материали, огромна част от които са рециклирани и/или рециклируеми. Акцент са също по този начин цветовите комбинации и сглобката, като тук екипът на френската компания е надминал всичко познато досега, създавайки артикул изцяло съпоставим, а в някои отношения- като ергономия и внимание към детайлите, и по-добър от тези на обичайните производители на премиум коли.

Вниманието към детайлите от страна на Renault при Megane E-TECH е достигнало до такава дълбочина, че при подаване на мигач, с изключение на класическото мигащо зелено означение на инструменталното табло, светлинната индикация се изобразява съответно примигваща и на стилизираната анимация на колата в долната междинна част на таблото.

Удовлетворяващо също по този начин е и усилието, което екипът на Renault е положил, с цел да направи всяка нова среща с Megane E-TECH приятна и запаметяваща се. Благодарение на системата си за безключов достъп и стартиране/гасене на " мотора " с бутон, при доближаването до купето светлинната система посреща притежателя си с " добре пристигнал " поредност, а скритите дръжките на вратите автоматизирано се развъртат.

Присъствие в интериора на Megane E-TECH отбелязва и адаптивната система MULTI-SENSE, ръководството на която, с изключение на от централния екран, е изнесено и под формата на грациозен бутон в долната междинна част на кормилото. Предефинираните режими сред които може да избира лидерът са три- Eco, Comfort и Sport, като разликата сред тях е ясно различима и подсигурена за, а не е просто подправена добавена функционалност.

В взаимозависимост от направеният избор на режим, което може да се реализира както посредством бутона и интерфейса на централния екран, по този начин и посредством гласова команда, се трансформират чувството на кормилото, реакцията на мотора, оптималната скорост, подсветката на системата за косвено осветяване на интериора, работата на климатичната апаратура, интерфейсът и цветовото осъществяване на инструменталния панел и други.

С концепцията да предложат опция за същинска персонализация на чувството от ръководството, а и от возенето в Megane E-TECH, от Renault оферират и четвърти режим на работа- My Sense, който дава опция за осъществяване на личностни желания.

По отношение на задвижващата система, от Renault са изпълнили тази на Megane E-TECH с напълно нов електромотор, който е стилен като размери и тежи единствено 145 кг. В взаимозависимост от избора във връзка с батерията- 40 или 60 kWh, мощността на която може да разчита лидерът е 130 или 220 конски сили, както и на свободен пробег от до 470 километра.

Електромобилът на Renault се потвърждава на пътя и като чудесно конфигуриран за оптимална успеваемост, като лидерът може да разчита изцяло на показанията за оставащия пробег, които се актуализират динамично и доста бързо въз основата на моментната употреба.

По време на тестовото шофиране, което за положително или неприятно се организира по " прелестната " инфраструктура сред София и Ябланишко ждрело (около 190 километра), с пет индивида на борда и климатик през по-голямата част от пътуването, разходът на сила беше под 15 kWh на 100 километра, при регистрирана междинна скорост на придвижване от малко под 40 км/ч.

Фактор за по-голямата самостоятелност е и системата за регенериране на инерционната и спирачната сила, която посредством интегрирани зад кормилото пера предлага избор сред няколко равнища на работа- от нулево с функционалност за придвижване по инерция и съществена употреба при придвижване с по-високи скорости, до трето с най-агресивна регенерация, което е най-хубавия вид за придвижване в градски условия.

При съществуване на съответна инфраструктура, батерийният модул на Megane E-TECH може да бъде зареждан с до 130 kW, което съгласно изчисленията на Renault дават обещание заряд от до 300 километра за 30 минути на станцията.

По отношение на интегрираните технологии за повишение на сигурността, електрическият модел разполага с най-хубавото, което е в положение да предложи френската марка. Сред системите откриваме такава за следване на пътното платно, автоматизирано следване на трафика при придвижване в града, включително и до цялостно прекъсване с следващо тръгване, автоматизирани паркинг и спирачен помощник, система за видео наблюдаване към цялото транспортно средство, адаптивен круз-контрол и други.

С оптимален въртящ миг от 250 или 300 Нм, Megane E-TECH няма да нанесе контузии по врата като резултат от върхови ускорения, само че сигурно ще сложи усмивка на лицето, изключително при избор на режима Sport. И то освен при пускане от място.

Истинската изненада при Megane E-TECH, е тази, че от Renault са успяли да основат електрически автомобил, който би изискал всеки. Просто в него има по няколко неща, които са измежду главните опорни точки определящи крайното решение за покупката на всеки един от потребителите.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР