От Леонид Селиктар BMW Group може да се похвали с

...
От Леонид Селиктар BMW Group може да се похвали с
Коментари Харесай

BMW iX3: Началото на нещо обещаващо

От Леонид Селиктар

BMW Group може да се похвали с дългогодишен опит в създаването и пазарното лансиране на електрифицирани пазарни предложения, като предлага подобна модификация на съвсем всички свои модели. На фона на извънредно комплицираната бизнес ситуация в световен мащаб през тази година, единствено през първата й половина обаче колосът регистрира продажбата на 61 652 електрифицирани коли (зареждаеми хибриди и 100% електромобили) с марките BMW и MINI, което съставлява нарастване от над 3% в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

Това, което липсваше в моделното портфолио на самата марка BMW е изцяло електрически BEV (Battery Electric Vehicle) модел, тъй като към този момент утвърдилият се на пазара i3 е част от профилираната подмарка i на BMW Group. С въвеждането на 100% електрическото iX3, баварците поправят тази своя "грешка " и слагат началото на нещо обещаващо и вълнуващо освен за марката, но и за автомобилинят бизнес като цяло.

Въпреки че е пионерен в исторически план модел за BMW, iX3 следва тактиката на баварците Power of Choice, задачата на която е потребителят да има допустимо най-добрия избор по време на преживяването си по покупката на нов автомобил. С изцяло електрическата версия, марката развива актуалното предложение на X3, в модификационното семейство на което вече участват както класическите бензинови и дизелови разновидности, по този начин и зареждаема (plug-in) хибридна трансформация.

iX3 стъпва на пазара с петото потомство на електрическата задвижваща систева BMW eDrive на марката, която се отличава с оптимизирана работа и подобрена ефективност, като за задачата се разчита и на голям брой спомагателни интелигентни системи, усъвършенствани параметри на зареждане и особено настройване на самия батериен блок. Сериозен фактор за подобрените параметри на системата е и инженерното и конструкционно решение на екипа на BMW, което съчетава в една единица електромотора, трансмисията и основните електронни модули.

По отношение на батерийният модул, от BMW коментират, че енергийната му компактност е с 30% по-висока спрямо актуалните пазарни оферти на групата, а самият електромотор е с успеваемост от до 93% при среден индикатор от до 40% при двигателите с вътрешно горене. Благодарение на призматичните габарити на отделните елементи, батерийният модул на електромобила е много тъничък и заема хо-голямата част от подподовото пространство.

Капацитетът на батерийния модул на iX3 е 80 kWh, като с помощта на 74-те от тях, които са налични за приложимост, електромобилът обещава да предложи опция за изминаването на до 460 километра с един заряд в действителни експлоатационни условия.

Сериозно преимущество на батерийната технология при iX3 е опцията за бързо зареждане с до 150 kWh, което значи, че при приложимост на сходна инсталация батерията на електрическия автомобил може да бъде презаредена от 0 до 80% за минималните 34 минути. В горния случай, лидерът може да разчита на спомагателни 100 километра пробег единствено след 10 минути зареждане.



За респектиращите като параметри показания на автономността на iX3 от BMW разчитат и на новаторска адаптивна система за регенериране на силата, която би била изгубена по време на активирането на спирачната система или при придвижване по инерция. При електромобила на баварците, степента на регенериране се трансформира автоматизирано и адаптивно въз основата на данни от актуалната обстановка на пътя (трафик), навигационната система (спускания, изкачвания, идни кръстовища) и общата реакция на лидера.

По този метод системата задейства регенерацията на iX3 значително по-сериозно при разпределяне на педала на газта и при приближаване на светофар или движещо се начело транспортно средство, и почти незабележимо при при придвижване с постоянна скорост или по инерция на равен сектор от пътя. За допълнителен избор, лидерът може да задейстав и три други преконфигурирани режима на регенерация, или да задейства B-режим със скоростния лост, който предлага възможно най-агресивния режим и употреба на автомобила единствено посредством педала на газта.

Електрическата задвижваща система на BMW iX3 предлага мощ от 286 конски сили и въртящ миг от 400 Нм, както и възможност за ускоряване от 0 до 100 км/ч за 6.8 секунди и максимална скорост на придвижване от 180 км/ч (електронно ограничена).

В резултат на конструкционното решение за позиционирането на батерийния модул, центърът на тежест на електрическия автомобил е със 7.5 сантиметра по-ниско, което допринася съществено за стабилността в завой. В композиция със стандартното адаптивно окачване и въпреки увеличението в общото тегло, iX3 предлага динамично пътно държание, даже без наличното като алтернатива Adaptive M окачване.

BMW iX3 резервира изцяло цялостното излъчване на SAV първообраза си X3, като се отличава образно единствено по няколко елемента, свързани главно с допълнителните промени за подобряването на аеродинамиката на купето. Основните от тях откриваме в челната престилка и решетка, които в този момент е плътни, както и в оформлението на задната ризница.

Друга сериозна смяна откриваме в специално създадените и аеродинамично оптимизирани джанти, в следствие на интегрирането на които се реализира с 5% по-добра обтекаемост на структурата в сравнение със общоприети алуминиеви джанти. От BMW разясняват, че единствено с въвеждането на тези новаторски детайли, автономността на колата се усилва с около 10 километра.

С такива джанти (в 19-цолов вариант) ще се предлага всеки един от представителите на iX3, като в общоприетото съоръжение на електромобила, даже в базовата му версия, ще бъдат включени също по този начин и множество системите за повишение на комфорта и безопасността на пътя. Присъствие в списъка означават диодни фарове, панорамен стъклен таван, Driving Assistant Professional с адаптивен круз надзор и функция за автоматизирано прекъсване и потегляне при придвижване в трафик, система за следване на пътното платно и други.

Както по екстериора, по този начин и в интериора на iX3 откриваме редица тематични сини елементи и приложения, които отличават електромобила от версиите на X3 с класическо задвижване, и придават допълнителен футуристичен резултат на излъчването на колата. Запазена обаче е функционалността на интериора с делимите в съответствие 40:20:40 задни седалки, а товарната съдържимост варира от 510 до 1560 литра според от тяхната конфигурация.

Цялостното високотехнологично усещане за iX3 се придвижва на още по-интересно и функционално равнище посредством на интегрираната бордова оперативна система Operating System 7.0 (iD7), която от BMW развиват и усъвършенстват непрестанно. Същата предлага усъвършенстван виртуален асистент, както и непрекъсната свързаност посредством интернет и множеството удобства и преимущества свързани с достъпването на данни и функционалности чрез приложението за мобилен телефон My BMW.

iX3 идва с забавна пионерна функционалност, която за първи път дебютира при новото BMW 5 Series, а именно дигитален ключ, който все още обаче може да бъде употребен единствено от собственици на мобилни телефони iPhone. BMW Digital Key функционалността е интегрирана на сигурно място във виртуалния портфейл Apple Wallet на iPhone и предлага възможност отключване и заключване на автомобила, както и за шерване на достъпа за употреба посредством iMessage, при нужда и със съответните ограничавания на налична мощност, скорост на придвижване, равнище на звука на аудиосистемата и други, с до 5 човека.

На цялата технологичност и иновативност, която дава обещание iX3 ще могат да се насладят и родните потребители- електрическият автомобил ще бъде въведен на пазара в България на 31 януари следващата година, като цената му за страната ни е определена на 137 500 лв. с включено Данък добавена стойност.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР