От края на миналата година досега както България, така и

...
От края на миналата година досега както България, така и
Коментари Харесай

Президентът се срещна с министъра на вътрешните работи на Кипър

От края на предходната година до момента както България, по този начин и Кипър са изправени пред усилване на миграционните потоци, беше посочено по време на срещата. От Кипър означават растеж на незаконните имигранти от Субсахарска Африка, като броят им към този момент надвишава този на идващите от Близкия Изток. От началото на 2022 година България е открила близо 16 000 опита за прекосяване през границите, главно афганистански жители, което е над три пъти повече в съпоставяне със същия интервал предходната година.

По време на срещата Румен Радев и Никос Нурис обявиха, че като външни граници на Европейски Съюз двете страни носят отговорност за контрола на влизащите в Европа, по тази причина е нужна по-ефективна взаимност в европейските политики, с цел да не се повтори имигрантската рецесия от 2016-2017 година Укрепване на механизмите за благонадежден граничен надзор и усилване на качествата на защита са значими за сигурността освен на района, само че и на цяла Европа, беше общата позиция на президента Радев и министър Нурис. За задачата Европейски Съюз би трябвало да откри верния баланс сред отговорност и взаимност, като се регистрират терзанията на страните по външните граници на съюза и спецификите на всяка страна, съобщи българският държавен глава. Механизмите за връщане при нелегално влизане в Европейски Съюз също бяха разисквани по време на срещата.

България и Кипър споделят и общата позиция, че приемащите украински бежанци страни би трябвало да бъде съответно подкрепени от Европейската комисия.

Кипър поддържа присъединението на България в Шенгенското пространство, съобщи по време на срещата кипърският министър на вътрешните работи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР