От края на 1800 г. до средата на 1900 г.

...
От края на 1800 г. до средата на 1900 г.
Коментари Харесай

Япония изкарва пари за война от наркотици

От края на 1800 година доникъде на 1900 година Имперска Япония подхваща дълъг десетилетия напор да построи империя в Тихия океан. След като погълна Корея, Тайван и разнообразни околни острови, Япония скоро насочи своя взор и към Китай.

Но завземането и поддържането на властта в непозната земя постоянно се усложнява от протести и огромни разноски. Затова Япония се обръща към един от дълговековните врагове на Китай, с цел да отслаби съпротивата на страната против възможна окупация, до момента в който в същото време изкарва и пари за финансиране на личните си военни действия: опиума.

След като имперската войска завладява Манджурия в североизточен Китай през 1931 година, завладяването на Япония на съседката й публично стартира. През идващите няколко години се развихрят дребни спорове, когато Япония се пробва да се разшири на юг от Манджурия в останалата част на Китай. Най-накрая, през 1937 година Япония стартира цялостна инвазия в Китай и завладява Пекин, Шанхай и няколко други огромни градове, които няма да видят независимост, до момента в който Втората международна война не завърши. Но Манджурия остана под японски надзор по-дълго от всяка друга област.

Там Япония построява марионетната страна Манджоу-Го, която управлява и експлоатира посредством разнообразни бруталности. И един значим способ е производството на опиат, морфин и хероин, предопределен да пристрасти китайците и да сътвори облага за военната машина на Япония.

Според архивите на държавното управление Япония от години го прави и по други места в Тихия океан. „ Япония води война против западната цивилизация “, твърди един американски чиновник през 1932 година, „ както демонстрират неоспоримите обстоятелства, че където и да отиде войска й, след нея идва и трафикът на опиати “.

В Китай Япония започва пиар акция, която интензивно се пробва да пристрасти цивилните към опиатите като по този метод да направи локалното население послушното и спокойно. Междувременно в японския императорски кабинет са назначени фигури, които да дават отговор особено за опиатната промишленост. Огромните облаги на Империята от продажбата на хероин и морфин в един миг стават колкото целия годишен бюджет на Китай – и Япония вкарва тези облаги назад във военните си сили. Това й разрешава да поддържа жесток надзор – и съвсем всичко е построено върху опиатите.

Маковото растение е главната съставна част както за самия опиат, по този начин и за други опиати като хероин и морфин. Когато сокът в семената на маковото цвете се обработи, той може да се употребява като мощно обезболяващо.

 Doihara 1940 41?

Генерал Кенджи Дойхара

Опиевият катран се преработва във първокачествен морфин и хероин в лаборатории, благосъстоятелност на японската мегакорпорация Mitsui, за продажба като лекарство. Идеята е възприета с възторг и до 1937 година 90 % от противозаконните опиати в света се създават в японски лаборатории.

Но Дойхара имаше даже по-големи проекти от този. Японската промишленост за опиати имаше две цели – първата е да се генерират огромни суми пари за заплащане на големите сметки от поддържането на империя, като в същото време продължава тихоокеанската агресия. Втората цел е да се смекчи волята на китайците да се опълчват на нахлуването и окупацията, да се сътвори подвластно население, което няма да се бунтува от боязън да не загуби идната си доза.

Една от първите стъпки, които Дойхара подхваща е да създава специфични партиди цигари Golden Bat, наситени с опиат. Те се пращат в Манджоу-Го, където се раздават гратис на нищо неподозиращите цивилни. Работодателите пък заплащат на служащите си с „ червени хапчета “, които в действителност са дози хероин.

Много скоро Дойхара сътвори империя от подвластни. През 1937 година следените от Япония региони в Манджурия и близките места създават 1 270 000 кг опиат – до момента в който законната здравна потребност за целия свят е едвам 227 000 кг.

За да му помогне да ръководи разпределението и финансите, Дойхара наема Наоки Хошино – дръзновен и леден чиновник от Министерството на финансите на Япония. Позиционирането на Хошино в държавното управление на Манджоу-Го открива директна връзка сред императора и целенасочените старания за заличаване на китайския народ с опиати. Това въпреки всичко е огромен бизнес, които има благословията на държавното управление.

До 1941 година една японска компания за опиат прави 300 милиона юана продажби, което, както казахме, е съвсем равностойно на целия годишен бюджет на китайското държавно управление. С сходни облаги японците се разрастват без никакви проблеми.

Някои военни ръководители пишат до своите войски:

Дори и японските бойци да нямаха проблем, когато Императорската войска губи Втората международна война, наркотичният бизнес на страната е преустановен.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР