От комитета настояват за ясна позиция по отношение на националния

...
От комитета настояват за ясна позиция по отношение на националния
Коментари Харесай

ИК за 3-и март попита депутатите: Ще дадете ли на народа да реши за националния празник

От комитета упорстват за ясна позиция във връзка с националния празник и концепциите за неговата смяна, залегнали в измененията в Конституцията на България, които влизат за разглеждане в пленарна зала на Народното събрание на следващия ден, както и във връзка с събирането на подписи за референдум с въпроса: " Съгласни ли сте 3 март да продължи да е националният празник на Република България ".

На 21 септември от инициативния комитет внесоха в Народното събрание съобщение за образуване на подписка за осъществяване на народен референдум. Основният претекст за учредяването на комитета е зародилият обществено-политически спор по отношение на желанията да бъде изменен националният празник на страната.

" Този спор събира в себе си по едно и също време национално-политическата еднаквост на страната, историческата памет на нацията и възприятията на всеки жител към Родината и нейните знаци. В най-новата история на България до момента не е поставян на всеобщо допитване до жителите толкоз важен общонационален въпрос. В същото време са налице задоволително данни, че голямото болшинство от българите са срещу сходна смяна ", показват от ИК за Трети март.

От ИК показват увереност, че толкоз значим въпрос като националния празник би трябвало да бъде решен точно посредством директното присъединяване на жителите в държавната власт по този начин, както повеляват Конституцията и ЗПУГДВМС.

" В третия месец от провеждането на подписката имаме всички учредения да считаме, че предлагането за осъществяване на подобен референдум ще набере нужния брой годни подписи и ще бъде импортирано за разискване и решение от народните представители ", заяввяват още от инициативния комитет.

И приканват партиите и обединенията ясно и обществено да изразят позицията си към предлагането за осъществяване на този референдум.

Както и тези, които желаят националният празник на страната ни да бъде изменен, " да не попречват опцията да бъде открита волята на висшия суверен - българския народ ".

В обявените от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи оферти за промени в Конституцията е залегнала смяна на националния празник на страната от 3 март на 24 май. Крайният период за внасяне на подписката в Народното събрание изтича на 21 декември 2023 година. В самодейността вземат участие политици, общественици, учени, публицисти, спортисти, представители на неправителствения бранш и публични фигури.

Ако подписката за референдума събере 200 хиляди подписа на жители с изборни права, предлагането се внася в Народното събрание с предложение за осъществяване на допитването до народа. Ако подписите са над 400 хиляди, още веднъж Народното събрание би трябвало да одобри решение за провеждането му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР