От колко части се състоят традиционните български костюми? Какви рокли

...
От колко части се състоят традиционните български костюми? Какви рокли
Коментари Харесай

Пищно модно ревю на дрехите през вековете представят в Нощта на музеите в Сливен

От какъв брой елементи се състоят обичайните български костюми? Какви рокли са носели сливенските госпожи и госпожици от края на 19 и началото на 20 век? Какъв е днешният фешън изискан в плановете на студентите по дизайн? Каква е новата сбирка на фешън къща „ DiKa “?

Отговорите на всички въпроси жителите на Сливен могат да научат на 13 май, от 18 часа, когато ще стартира Нощта на музеите.

Откриването ще е пред постройката на Регионалния исторически музей „ Д-р Симеон Табаков “. Голямата изненада на уредниците тази година е стилното ревю „ Облеклото – знак на времето “. Манекени ще дефилират с достоверни дрехи, които РИМ извади особено за случая от своите фондове. Един от любопитните обстоятелства е, че градските дами отпреди 100 и повече години са били много по-дребни на растеж и с толкоз тънко и елегантно телосложение, че в изящните им рокли през днешния ден могат да „ влязат “ най-вече девойки на 12-13 години. След това пред публиката ще се показват със своя сбирка студенти по фешън дизайн от Нов български университет. Подробностите за сбирката не се оповестяват, с цел да бъдат изненада. Засега е известно само, че студентите сами са проектирали облеклата, сами са избрали материите и цветовете и сами са ушили облеклата си. На финала на ревюто Модна къща „ DiKa ” на италианския бизнесмен с българки паспорт и сливенски адрес Едоардо Миролио ще покаже пролетно-лятната си сбирка за 2023 година.

Музейното ревю е отдадено на текстила и на текстилната промишленост. Това не е инцидентно. „ Сливен е люлката на българската промишленост, най – към този момент на текстилната “, означи шефът на РИМ доктор Николай Сираков. В града е основана освен първата текстилна фабрика на Балканите. „ Можем да се гордеем, че тук, в далечната 1883 година, е основано първото професионално учебно заведение по текстил на Балканите, чийто правоприемник е днешната гимназия по текстил “, означи ще той.

В Нощта на музеите с забавни експозиции и доста приятни занимания за посетителите ще се включат още Къщата-музей на Хаджи Димитър, Къщата-музей на сливенския обичай от 19 – 20 век, Първата държавна текстилна фабрика /фабриката на Добри Желязков/, Художествена изложба „ Димитър Добрович “, зала „ Сирак Скитник “, Къща „ Миркович “, Национален музей на текстилната промишленост, Късноантичната и средновековна цитадела „ Туида “.

Посещенията в Нощта на музеите са безвъзмездни. Повечето обекти ще са с отворени порти до среднощ. Предвидена е игра „ Моето музейно селфи “ с награди, които ще бъдат връчени в 21,30 часа в РИМ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР