От количка с неработещо дистанционно до Барби менте или два

...
От количка с неработещо дистанционно до Барби менте или два
Коментари Харесай

На Коледа стават… гафове. Как да действаме, когато получим ужасен подарък

От количка с неработещо отдалечено до Барби менте или два размера по-голям пуловер – привикнали сме да получаваме несъответствуващи дарове още от ранна възраст.

И в случай че децата се намръщват или просто споделят незадълбочено " благодаря ", преди да се впуснат към идващия пъстър пакет, възрастните са длъжни да одобряват подаръците с прелест и класа, споделя пред CNBC Даян Готсман, специалист по етикет и създател на Училището за протокол в Тексас.

" Вие им благодарите за напъните. Не им благодарите за подаръка. Той е вторичен. Важни са мисълта, напъните и любовта. ", добавя тя и поучава какво да извършите, в случай че получите подарък, който не е подобаващ за вас.

Лице в лице

Разкъсали сте хартията и сте отворили пакета и - изненада! – има нещо, което не е както би трябвало. Да се усмихнете и да кажете " благодаря " е главен етикет, само че разрешено ли е да кажете нещо друго?

" Това зависи от връзките ви с този човек. Зависи от темперамента му ", споделя Готсман.

Ако става дума за човек, който не познавате добре, откровеното " благодаря " е задоволително. Ако някой, който познавате добре, ви е дал нещо неправилно, не е ненужно да попитате дали е допустима замяна.

" Ако става дума, да речем, за риза, която не ви подхожда, може да кажете: " О, Боже, прелестна е! Но би трябвало да ти кажа нещо – ще имаш ли нещо срещу, в случай че я сменя с подобаващия размер? ".

" Посттравматичен " резултат на изненадата 

Понякога за замяна не може да става и дума. Получили сте нещо, което просто не желаете.

Когато се приберете вкъщи, първата ви стъпка е да напишете благодарствена картичка, споделя Готсман.

" Оценявате, че са помислили за вас. Не е нужно да лъжете, само че можете да им благодарите за напъните и да споменете подаръка ".

След това разпоредбите на етикета повеляват, че подаръкът е ваш и можете да го употребявате, както пожелаете.

Чайникът, който приятелката ви е подарила, може да е прелестен, само че в случай че сте фен на кафето, ваш прерогатив е да го дарите на благотворителна организация да вземем за пример, споделя Готсман.

Другата ви опция е повторното подаряване - ход, който изисква бистрота и такт.

" Ако го подарите още веднъж, би трябвало да сте почтени и да кажете: " Слушай, получих чайник, а знам, че обичаш чай. Бих желал да го вземеш, в случай че смяташ, че можеш да го използваш ", поучава специалистът.

За да не нараните възприятията на някого, не забравяйте да избягвате да подарявате нещо в границите на една и съща група другари. Не желаете да се върне информация до първичния подарител, чиито усеща могат да бъдат засегнати.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР