От камбанарията в Брюксел ходът на Бойко Борисов да номинира

...
От камбанарията в Брюксел ходът на Бойко Борисов да номинира
Коментари Харесай

Мария Габриел – кариера в обратен ред

От камбанарията в Брюксел ходът на Бойко Борисов да номинира Мария Габриел за министър председател наподобява като протегната ръка към останалите политически сили в Народното събрание в София. Най-малкото тъй като логиката на придвижване в Брюксел е противоположната - нормално някогашни министър председатели и министри стават членове на Европейската комисия и на Европейския парламент. Обратното придвижване - от " метрополията " към националната власт е по-малко всекидневно, въпреки че Брюксел е виждал всичко.

Липсата на управнически опит постоянно е била проблем за Габриел, която стана известна първо на европейската сцена, без да се е " калявала " в националната или локалната власт. Опитът, който тя натрупа в Брюксел и Страсбург е обвързван със друго качество на политическия живот и напълно друга по умения и подготовка - спрямо българската - администрация, подготвяща и прилагаща политики и решения.

Сега даже политическите противници на ГЕРБ от Българска социалистическа партия през днешния ден гледат благосклонно на номинацията. Пред " Дневник " евродепутатът от групата на социалистите Цветелина Пенкова разяснява, че " оценката за работата на комисар Габриел в европейските институции е висока и ние би трябвало да се гордеем, че българския еврокомисар среща много позитивна оценка ".

Пенкова е от евродепутатите, които работят директно с Габриел в парламентарната Комисия по индустрия, проучвания и енергетика, един от многочислените ресори на българския представител, чиято публична купа сега е " комисар, отговарящ за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта ".

Началото

Мария Габриел, тогава Неделчева, дебютира в европейската политика през 2009 година, като влиза в Европейския парламент единствено две години след приемането на България в Европейски Съюз. По това време тя е един от най-младите членове на Народното събрание, идваща от Института по политически науки в Бордо, нейната втора Алма-Матер след Пловдивския университет.

Непосредствено преди изборите Мария Неделчева е асистент теоретичен откривател, работещ по два научни плана - за тъждество в професионалната сфера и за парламентарното посланичество - национално и европейско.

Тя прекарва в Европарламента седем години, като за втория си мандат като евродепутат оглавява листата на ГЕРБ на изборите. В Европарламента Габриел поема управлението на българската делегация на ГЕРБ и е две години един от вицепрезидентите на парламентарната група.

 Мария Габриел е лидер на листата на ГЕРБ за европейските избори през 2014 година и по-късно оглавява българската делегация на партията в Европарламента
© Цветелина Белутова

Мария Габриел е лидер на листата на ГЕРБ за европейските избори през 2014 година и по-късно оглавява българската делегация на партията в Европарламента

От тогава датира и единственият по-шумен скандал към нея, когато излиза наяве, че тя употребява на оскъдна цена общински апартамент в София, в който да си държи движимостите, до момента в който живее в Брюксел. Тогава евродепутатът се оправдава, че " стокира " багаж, а не живее в жилището, само че неприятностите бързо са заметени под килима и тя става лице на ГЕРБ на европейските избори.

По това време тя е към този момент госпожа Габриел, откакто през 2012 година се омъжва за Франсоа Габриел - тогава външнополитически консултант на ръководителя на ЕНП (партията-майка на ГЕРБ) Жозеф Доул. Фактът, че владее и френски език, ѝ дава известни преимущества на срещи в евроинституциите и тя рядко пропуща опция да го показва.

Партиeн тил

Вън от подозрение е че политическата кариера е помогнала на Габриел да се утвърди в Брюксел, където тя няма на кого от сънародниците си изключително да разчита, най-малкото за какво няма българи, които да заемат основни позиции в главните европейски органи.

Габриел е един от седмината зам.-председатели на Европейската национална партия и на последния конгрес даже беше определена с най-вече гласове. Това е следващ мандат за нея, който тя съчетава с позицията вицепрезидент на женската организация на ЕНП.

Европейската национална партия не прецизира какви са функционалностите й като един от вицепрезидентите на партията, измежду които има още двама еврокомисари - отговарящият за бюджета на Европейски Съюз австриец Йоханес Хан и хърватката Дубравка Шуйца, чийто сектор е демографията.

Габриел несъмнено се употребява с поддръжката на ЕНП. Още неотзвучала партийният президент Манфред Вебер съобщи, че " тя има опита и интернационалния престиж да преодолее политическата невъзможност в София ".

" Пълна поддръжка за нашата сестринска партия ГЕРБ-СДС за слагането на ползите на страната преди всичко ", съобщи Вебер.

Разбира се, утвърждението на ЕНП надали е належащо, защото Европарламентът и ЕНП нямат роля в избора на български министър председател, само че безспорно е знак към " Демократична България ", която е под шапката на ЕНП.

 Габриел е един от шестимата вицепрезиденти на Европейската национална партия и вицепрезидент на женската организация на партията
© Велко Ангелов

Габриел е един от шестимата вицепрезиденти на Европейската национална партия и вицепрезидент на женската организация на партията

За ЕНП избирането на Габриел отпред на изпълнителната власт в България е от явен политически интерес, защото ще ускори партийните позиции по време на лидерските срещи в Брюксел, където наличието на християн-демократите през последните години очевидно се свива. В момента 10 от 27-те европейски страни се ръководят от министър председатели, излъчени от сестрински партии на ЕНП.

За ГЕРБ Мария Габриел е редови член, който не заема изборни длъжности в актуалната партийна настройка.

Еврокомисията

Габриел се отзовава на поканата на Бойко Борисов да замести Кристалина Георгиева, която изненадващо напуща Европейската комисия през януари 2017 година, с цел да стане основен изпълнителен шеф на Световната банка. По това време Георгиева е вицепрезидент на Европейската комисия, отговаряща за бюджета и администрацията, една от авторитетните персони в екипа на Юнкер. Мария Габриел е евродепутат и към този момент гради име във външната политика, като взе участие в няколко наблюдателни задачи на Европейския парламент за изборите, главно в африкански страни.

Когато Борисов я номинира за еврокомисар има доста спекулации дали тя ще влезе във вицепрезидентските обувки на Георгиева, само че това не се случва. Юнкер дава могъщия сектор на немския еврокомисар Гюнтер Йотингер и разменя позициите, прехвърляйки към Габриел цифровото общество и битката с подправените вести. Българката продължава работата в бранша до европейските избори през 2019 година, без да предложи нито едно законодателно предложение. Вместо това приготвя етичен кодекс за битка с подправените вести и се заема да довърши междуинституционалните договаряния по приемането на законодателни оферти, импортирани от нейния предходник, измежду които директивите за авторските права онлайн, обмена на обществена информация, огромните осведомителни масиви и други

Вторият мандат

Позицията доста уголемява известността й в Брюксел и когато ГЕРБ наново я номинира за еврокомисар през 2019 година, това не учудва никого. С кандидатурата на Габриел на масата Борисов желае България да получи сектор, ръководещ фондове, откакто в предходни години българските комисари, като се изключи Георгиева, управляваха второстепенни ресори.

В София бяха създавани разнообразни упования, в това число, че Габриел, която в Европейския парламент беше интензивно ангажирана със отбраната на пчеларството, ще поеме авторитетния тогава аграрни сектор или фондовете за доближаване, а за какво не даже външната политика на Европейски Съюз - отдавнашна фантазия на ГЕРБ, която беше тествана и за Кристалина Георгиева.

В последна сметка ръководителят Урсула фон дер Лайен, излъчена от ЕНП, предложи на Мария Габриел " нововъведенията и младежта ". Това провокира недоволството на Европейския парламент, където депутатите се възмутиха, че културата и проучванията са изпаднали като изпаднали като сектор. По това време Фон дер Лайен имаше съществени проблеми да сформира екипа си като смени неколцина претенденти, Народното събрание й отхвърли други. Така че тя отстъпи, а Мария Габриел се снабди с ресора с най-дългото наименование.

 Едно от многочислените отговорности на Мария Габриел в Европейската комисия е да връчва разнообразни награди, свързани с науката и нововъведенията
© European commission (audiovisual service)

Едно от многочислените отговорности на Мария Габриел в Европейската комисия е да връчва разнообразни награди, свързани с науката и нововъведенията

На фона на проблемите основани от Румяна Желева - претендент за български еврокомисар преди Кристилина Георгиева, която беше отхвърлена като несъответствуваща от Европейския парламент, по това време терзанията бяха най-много дали Мария Габриел ще се оправи с встъпителното препитване в Европарламента. Тя го устоя без проблеми, още повече, че след два мандата в институцията, беше съумяла да построи връзки, които й разрешиха да прескочи трудността, без да е належащо да прави чудеса. Депутатите бяха благосклонни, тя беше изучила ресора и назначението мина без драми.

България обаче не съумя да си възвърне в нейно лице изгубеното вицепрезидентско място в Еврокомисията, като единствено Габриел и ирландският еврокомисар от миналите от Юнкер към Фон дер Лайен, останаха редови комисари. По това време ръководителят на Еврокомисията държеше доста на опита и страните, които й дадоха някогашни министър председатели, взеха най-високите позиции.

Но България получи фондовете, които Борисов искаше и Габриел пое третото по величина финансово портфолио - фондовете за просвета и проучвания и програмата " Еразъм ". Едва ли ще узнаем сигурно претекста на Фон дер Лайен да даде в ръцете на представителя на най-слабо развитата като нововъведения и асимилиране на фондове за просвета страна в Европейски Съюз, този сектор, само че в средата на мандата на Габриел по този индикатор българската стопанска система не е напреднала прекомерно напред.

В нейна отбрана може да се каже, че еврокомисарите не съставляват съответно страната си като членове на Комисията и би трябвало да служат еднообразно на всички европейски жители.

Двете борби

Мария Габриел не е от най-видимите членове на Комисията нито в Брюксел, нито в София. Заради разпределението на пълномощията в нейната област главните пълномощия се падат на страните членки, до момента в който Брюксел има главно координиращи функционалности. След изпадането на ГЕРБ от властта през 2020 година тя изчезна и от българската политика, като поредно страни от мнения за ставащото в страната и не прави известни позициите си по европейски политики, засягащи по-специфично България, когато те се разискват или одобряват от Европейската комисия.

 Мария Габриел – кариера в противоположен ред
© European commission (audiovisual service)

Две от по-видимите й действия в Брюксел са свързани с фондовете за просвета за Обединеното кралство и за Унгария. След Брекзит Европейската комисия приключи финансирането на планове на английски откриватели. Това провокира ужас освен на Острова поради взаимните разработки, които се финансират с европейски средства в доста от страните членки. Европейски Съюз още не е намерил дефинитивно решение на въпроса с Лондон.

Европейската комисия сложи. Почти половин година по-късно Брюксел продължава да прави оценка признатия от Будапеща закон, който се чака да позволи казуса, с цел да могат унгарците да стартират да употребяват парите си от фондовете, следени от Габриел.

И по двете тематики тя работи с други свои сътрудници и заобикаля да взема безапелационни позиции.

И други задания

Наскоро Габриел, дружно с вицепрезидента за конкуренцията Маргрете Вестагер, която следи нейния сектор, оповестиха първия кръг от 65 компании, които ще получат финансиране от новата научна стратегия на Европейски Съюз - " Хоризонт Европа ". Инвестиционният фонд на Европейски Съюз ще разпредели до 1.1 милиарда евро единствено тази година, а всред първите утвърдени има датска рафинерия за боклуци от кафе, френски производител на ортопедични хирургически роботи.

Българският еврокомисар показа и стратегия за нововъведения, целяща да помогне на разрастващите се софтуерни компании в Европейски Съюз да се оправят с дългогодишни проблеми, като наемане на гении и достъп до капитал. Планът от 25 точки за деяние - най-новата й самодейност в Брюксел, към момента търси утвърждение в самата Еврокомисия. До момента е основана " работна група " от специалисти от 27-те страни в Европейски Съюз, която да изследва въпроса за личния капитал и какво значи това за данъчното облагане.

Неотдавна " Политико " писа, че неналичието на изясненост кой дава отговор за политиката за стартъп фирмите в Еврокомисията - Габриел или промишленият еврокомисар Тиери Бретон, основава неустановеност и усилва риска програмата да не доближи цялостния си потенциал.

С толкоз просторно досие Габриел работи и по новия европейски Баухаус, който си слага за цел да усъвършенства изискванията за резистентен живот в градовете и наскоро разгласи благоприятни условия за планиране на решения по възобновяване на Украйна.

През предходната година тя издаде насоки към учителите за битка с дезинформацията, даде начало на скица за подвижност на създатели и на няколко пъти зарадва младежите с безвъзмездни влакови билети за опознаване на Европа. Ресорът й е толкоз просторен, че е мъчно да бъдат обхванати разнопосочните ѝ действия, само че те рядко попадат в новините най-малко на забележими места.

 Мария Габриел – кариера в противоположен ред
© European commission (audiovisual service)

Какъв ще е резултатът в Брюксел

Ако кандидатурата й за български министър председател бъде утвърдена от Народното събрание, това ще отвори " дупка " в Брюксел, която ще би трябвало да бъде запълнена, обърна внимание и " Политико " в белгийската столица.

Отпадането на който е да е еврокомисар задвижва комплицирана въртележка за промяната. В нея имат значение фактори като партийната принадлежност на излъчилото я държавно управление, пола ѝ, тежестта на България в Европейската комисия (и персонално пред ръководителя Урсула фон дер Лайен) и Европейския парламент, квалификацията, владеенето на езици и даже какъв брой остава до края на мандата на Комисията.
В името на опазване на салдото, би трябвало номинацията на София да е жена, ползваща се от поддръжката на Европейската национална партия.

Но не е наложително наследничката на Габриел да продължи с нейния сектор. Фон дер Лайен може да реши да го трансферира на различен (или други) еврокомисари и да предложи напълно нов портфейл. В момента, съгласно представител на Комисията, българката ще излезе в неплатен отпуск и през това време отговорностите ѝ минават към комисарите Маргрете Вестагер и Маргаритас Схинас.

Дори при невероятната догадка, че излъчването на нов български еврокомисар е измежду първите цели на възможен кабинет " Габриел ", годишният календар на Европейския парламент демонстрира, че одобряването му надали е допустимо преди септември или края на септември или началото на октомври. Причината е, че на 10-13 юли е последната пленарна сесия на евродепутатите преди лятната отпуска, продължаваща до 11 септември.

Тази Европейска комисия встъпи в служба извънредно късно - на 1 декември 2019 година, а мандатът ѝ изтича в края на октомври 2024 година Така че ще се търси (евентуално) български еврокомисар за една година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР