От какво правителство се нуждае България? От правителство на промяната

...
От какво правителство се нуждае България? От правителство на промяната
Коментари Харесай

От какво правителство се нуждаят партиите... а България?

От какво държавно управление се нуждае България? От държавно управление на смяната и промените ли? От кабинет на приемствеността ли? Дали пък истината не е някъде по средата, само че пък в случай че е по този начин, какво протестните партии биха взели от ръководствата на ГЕРБ до момента, с цел да го заложат в вероятно свое държавно управление и да продължат да го постановат като собствен приоритет? Нагласите в обществото по тези въпроси са прекомерно разнородни, а политиката е изкуство на вероятното. Очевидно е, че методът в обстановката, в която се намираме, следва да се основава тъкмо върху разбирането, че политиката е изкуство на вероятното, защото в случай че се следват публичните настройки, то несъмнено би трябвало да се отива на последващи предварителни избори.

Или казано с други думи, България се намира пред избор сред две благоприятни условия. Едната е влизане в продължителна серпантина от чести парламентарни избори, до момента в който се стигне до консолидиране на публичните настройки и образуване на едно по-ясно обрисувано болшинство, което да поеме ръководството на страната и да разполага с задоволително постоянна поддръжка в обществото, която да му служи за опора и да легитимира политиките му.

Другата опция е да се направи държавно управление тук и в този момент, като по този метод идващите предварителни парламентарни избори бъдат отсрочени примерно за пролетта на 2022 година Основното затруднение пред втората опция е, че всяка от политическите обединения, която евентуално би подкрепила сформирането на кабинет, има своя интерпретация на сентенцията, че политиката е изкуство на вероятното. За " ИТН " да вземем за пример тя значи основаване на еднопартиен кабинет на малцинството, който да получи поддръжката на всички парламентарни сили, които са се декларирали като обединения на смяната, без значение дали са свързани с митингите от лятото на 2020 година или не. За " Демократична България " изкуство на вероятното е трима министри от служебния кабинет (Василев, Петков и Денков) да са част от постоянното държавно управление, въпреки и без категорично да бъдат обявявани като квота на Демократична България. " Изправи се БГ! Ние идваме " най-малко към този момент не са посочили ясно каква е тяхната интерпретация на изкуството на вероятното, само че тук казусът като че ли е по-дълбок, защото тази парламентарна група излъчва разнопосочно говорене в общественото пространство, въпреки и в по-мека форма спрямо дните след конституирането на 45-то Народно заседание.

За Българска социалистическа партия наподобява изцяло допустимо да поддържа еднопартийния кабинет на малцинството на Има Такъв Народ и това елементарно може да се изясни с провокациите, пред които е изправена Корнелия Нинова. При това тези провокации съществуват както на електорално, по този начин и на институционално равнище. Ако Българска социалистическа партия се яви още веднъж на бързи предварителни избори може да се окаже, че губи още електорална поддръжка. Между 04.04 и 11.07 Българска социалистическа партия е изгубила 115 хиляди гласа. Продължаването на тази наклонност ще затрудни доста мощно опцията на Нинова да се задържи на лидерската позиция в партията. Ако пък Българска социалистическа партия изложи прекомерно доста условия пред Има Такъв Народ, с цел да поддържа държавното управление им, съществува риск от разединение на лявата парламентарна група. Една част от нея може да поддържа оферти кабинет, а друга - не. Това е по този начин, тъй като президентът Радев ясно демонстрира, че не желае нови бързи предварителни парламентарни избори и в случай че Нинова си разреши да изрази прекомерни искания, то част от ПГ на Българска социалистическа партия може да избра да се съобрази с желанието на Радев, вместо с претенциите на Нинова. А тя и сега има вътрешнопартийна съпротива, която по разнороден метод показва позициите си и принуждава лидерката да влиза в пояснителен режим.

Евентуална съвсем безусловна поддръжка на Българска социалистическа партия за Има Такъв Народ обаче би представлявала самобитен ребус за " Изправи се БГ ". Макар и физиономията на тази групировка да не се изчерпва единствено с лицето на Мая Манолова, тя е мотора на това политическо формирование или може би по-скоро е горивото, което зарежда мотора на " Изправи се БГ! Ние идваме ". Ако Българска социалистическа партия и хората към Манолова ще поддържат кабинета на Има Такъв Народ, поражда въпросът - за какво изобщо Манолова е излязла от Българска социалистическа партия и е формирала към себе си различен политически индивид? Би било много мъчно да се даде политически необорим отговор на сходен въпрос. Татяна Дончева, чийто бекграунд също е в Българска социалистическа партия, евентуално разбра това и насочи някои обществени рецензии към Има Такъв Народ още откакто Пламен Николов пое мандата за сформиране на държавно управление. Ако " Изправи се БГ! Ние идваме " има намерение да образува и развива някаква трайна еднаквост, то несъмнено би трябвало да мисли и внимава за въпроси като този.

Иначе даже и кабинетът на Има Такъв Народ да получи нужната поддръжка в Народното събрание и министрите да встъпят в служба, то това напълно не би означавало, че обединенията, дали поддръжка, са уеднаквили интерпретациите си за сентенцията, че политиката е изкуство на вероятното. Ако " Демократична България ", да вземем за пример, поддържа Има Такъв Народ в този момент, то няма гаранция, че следващата година, откакто стартира новият президентски мандат, Христо Иванов не би изискал лични промени в кабинета, с цел да продължи да обезпечава парламентарна поддръжка.

Преплитането на образуването на кабинет и тематиката за бюджета също е неизбежно. На процедура всеки един постоянен кабинет минава през избор на доверие в края на всяка календарна година, когато бюджетът за идната се слага на спор и гласоподаване в Народното събрание. Ако Народното събрание отхвърли оферти от кабинета бюджет, това е избор на съмнение и държавното управление следва да подаде оставка. Сега служебният кабинет е предложил на 46-то Народно събрание да направи актуализация на сегашния бюджет. Актуализацията на служебния министър на финансите Асен Василев може да мине единствено в случай че получи поддръжка от Има Такъв Народ или ГЕРБ. Има Такъв Народ снеха доверие от Василев и даже го уличиха в кражба на интелектуална благосъстоятелност. Ако са поредни в отношението си към служебния министър би следвало да не поддържат неговата актуализация. Възможна ли е поддръжка от ГЕРБ? Това би било логичен издържано, само че не и политически. В основата на актуализацията е увеличението на пенсиите или по-конкретно казано запазването на добавката от 50 лв. трайно в приходите на българските пенсионери. Това на процедура е израз на последователност сред политиката на ГЕРБ в този бранш и актуализацията на бюджета, направена от министър Василев. Най-големият конкурент на ГЕРБ обаче не е някоя от конкурентните политически обединения, а точно служебното държавно управление, по тази причина би било необикновено депутатите на до неотдавна управлявалата партия да поддържат предложение, идващо от един или различен длъжностен министър.

Такъв вид преплитания ще бъдат присъщи за политиката в България през идващите години. Високият интензитет и динамичността на политическия развой са причина тъкмо за това. Тези условия ще бъдат част от политическия живот у нас и ще задават комплицирани ребуси пред всички парламентарно показани обединения. Разбира се, въпросните условия биха били от изгода повече за опозицията, в сравнение с за ръководещите.

Има Такъв Народ пожела да носи независимо отговорността за ръководството на страната. Това обаче в актуалната действителност на практика е непостижимо в изчистен тип. Самият факт, че същински значимата институция за ръководството на страната ще бъде Народното събрание, а не Министерския съвет ясно приказва в тази посока. Всъщност сходна обстановка би дала известни благоприятни условия на Има Такъв Народ, в случай че несъмнено, те съумеят да обезпечат задоволително парламентарна поддръжка за своето държавно управление. По време на мандата на 46-то Народно заседание политиката ще се образува в Народното събрание, само че ще се извършва от държавното управление. Това дава късмет на кабинета на " ИТН " да се трансформира в лице на всички обществени и секторни политики, задавани освен от ПГ на Има Такъв Народ, само че и от всички останали парламентарни групи, които по принцип или по съответни проблеми дадат своята поддръжка на държавното управление. В случай, че сходна догадка се трансформира в действителност и се развие като политическа процедура, то в общественото схващане " ИТН " ще стартира да натрупа доста повече престиж от останалите обединения, които по един или различен метод поддържат кабинета. Важно е да се означи и обективното събитие, че всяко ръководство носи негативи, само че поради съществуващите настройки за смяна в необятни групи от обществото, вероятно формирано в този момент държавно управление би имало значителен заем на доверие и може да се допусна, че най-малко през първите месеци неговото ръководство би се възприемало като позитивно и интерпретациите на политическите обединения биха носили най-много позитивен знак. Естествено като се изключи тези от тях, които са твърда и поредна съпротива. В по този начин разгърнатата догадка значително място има и тази характерност на проектокабинета на Има Такъв Народ, че той с доста дребни изключения, е формиран от обществено непознати лица, които ще се нуждаят от нескончаем интервал от време, с цел да изградят разпознаваеми облици пред необятната общност, медиите и даже личните си гласоподаватели. Така плюсовете при осъществяване на управническите политики ще се натрупат не в интерес на обособените министри и премиера, а на самия политически индивид " ИТН ", тъй като той е надалеч по-разпознаваем от всички препоръчани министри и от състава на държавното управление като цяло.

На лице са всички учредения да считаме, че в случай че препоръчаният кабинет поеме ръководството на страната, то зад него ще прозира една много комплицирана игра сред всички парламентарни групи, дали своят вот в негова поддръжка. Това събитие ще се подхранва непрестанно и от упованието, че кабинетът няма да може да изкара цялостен мандат и идващите предварителни избори непрестанно ще чукат на вратата. Това би наложило на парламентарните сили, които са в поддръжка на държавното управление, хем да вземат участие интензивно във образуването на управническите политики, хем във всеки един миг да са в нужната кондиция и с подобаващия обществен облик, с цел да могат да се явят на избори и да запазят или развият електоралните си позиции. Една такава обстановка освен не допуска провеждането на решителни промени в страната, само че и отваря необятни пространства за популизъм, в това число и в връзките сред обединенията, подкрепящи възможния кабинет. Всичко това е задоволително, с цел да изясни нерешителността, която към този момент проличава в средите на " Демократична България " и " Изправи се.БГ! Ние идваме " по отношение на това по какъв начин тъкмо да подходят по отношение на проектокабинета на Има Такъв Народ. На този стадий наподобява, че най-сигурната поддръжка (ако изобщо може да има нещо несъмнено в политическа обстановка като настоящата) за Има Такъв Народ ще пристигна от Българска социалистическа партия.

Това държание на Българска социалистическа партия обаче се обуславя не от справедливи условия, насочващи социалистите в такава посока, а заради желанието на Нинова да избегне скорошни предварителни избори. Не без значение е и фактът, че една модерна политическа система няма по какъв начин да действа въз основа на някакъв кливидж от вида партии на протеста/партии на статуквото. Подобно нещо е контрапродуктивно и неговото превъзмогване би било от изгода както за обединенията на митинга, по този начин и за тези на статуквото. Ако Има Такъв Народ не съумеят да намерят парламентарна поддръжка за своя кабинет, то част от комплексната причина за това ще бъде и контрапродуктивността на кливиджа протест/статукво.

Какво да чакаме в случай че се стигне до връчване на втория мандат? От ГЕРБ към този момент обявиха, че няма да оферират държавно управление и непосредствено ще върнат мандата. Така идва ред на третия мандат, а това би било сериозен ребус за Радев, най-много, тъй като ще му се наложи да реши на кого да го връчи безусловно в навечерието на президентските избори. Ако избра Българска социалистическа партия, вероятността да се стигне до държавно управление е дребна. Ако пък изборът му падне върху " Демократична България ", ентусиазмът на Нинова за дейна поддръжка в интерес на Радев на президентските избори може напълно да се изпари. Демократична България сигурно ще включи в своя проектокабинет икономическия екип на служебното държавно управление, които към този момент е обществено различим и разполага с публичен престиж. Не е несъмнено обаче, че това би могло да компенсира едно по-въздържано държание на Българска социалистическа партия, в случай че управлението на социалистите реши да ориентира партията в сходна посока.

Настоящата политическа обстановка е предизвикателство и за Радев, въпреки той да не е част нито от законодателната, нито от изпълнителната власт. Макар за момента да няма издигнати други президентски кандидатури, с изключение на неговата, развиването на политическия развой през идващите седмици и месеци ще има своето въздействие върху президентските избори на есен. Ако се стигне до избори 2 в 1, това би направило президентския избор по-малко предвидим, тъй като едновременното осъществяване на два избора постоянно води до въздействие посред им. Чистият президентски избор в края на октомври или началото на ноември би бил доста по-прогнозируем, би дал опция за осъществяване на по-добре проведена предизборна акция и за по-ясни послания. И когато към този момент имаш зад тила си един мандат би било обикновено да искаш да се явиш на избори при тези условия. При съществуването на постоянно държавно управление ще бъде ясно кой ръководи, кой поддържа ръководството и кой е в съпротива. Или казано с други думи - политическите пространства ще са ясно обрисувани. В случай, че няма държавно управление, излъчено въз основа на избори, политическата среда ще е доста по-размита, а това може да докара до непредвидими изненади, за които биха липсвали авансово отработени реакции.

Хипотетичното струпване на такива изненади може да извади ситуацията към президентските избори отвън надзор и да я тласне в малко предстояща и мъчно предвидима посока.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР