От години вечната замръзналост в Сибир показва признаци на разрушаване

...
От години вечната замръзналост в Сибир показва признаци на разрушаване
Коментари Харесай

Дрон прелетя над „Портата към отвъдния свят“ в Сибир и кадрите са епични

От години безконечната заледеност в Сибир демонстрира признаци на разрушение поради стоплянето на климата – ненадейно се отварят карстови дупки, а под краката на хората изригват мехури с газ. Местното население на Якутия назовава най-голямата и най-известната от тях „ портата към отвъдния свят “.

През 2018 година тази особеност се разраства толкоз бързо, че стартира да разкрива от дълго време заровени гори, трупове и исторически данни за климата на до 200 000 години.

Сега от Ruptly.tv спускат дрон в кратера, който демонстрира от първа ръка големия мащаб на явлението. Можете да го видите по-долу.

Тази гигантска пролука, наречена публично кратера Батагайка, е характерен образец за термокарст - тип терен, който се характеризира с доста неправилни повърхности от блатисти вдлъбнатини и дребни хълмове, формирани при размразяването на богатата на лед безконечна заледеност. Този вид земна повърхнина се среща в арктическите региони и в по-малък мащаб в планинските региони като Хималаите и Швейцарските Алпи.

През последните години сходни термокарстове се появяват из цялостен Сибир, само че откривателите считат, че поради гигантския си размер Батагайка, ситуиран на към 660 км североизток от столицата на района Якутск, съставлява самобитна особеност.

Батагайка, погледнат отвисоко. Източник: NASA Earth Observatory/Wikimedia Commons

Дължината на депресията е към 1 километър, а дълбочината ѝ - 100 метра, само че съгласно показаните през 2016 година проучвания тя нараства приблизително с 10 метра годишно.

Земята стартира да потъва за първи път през 60-те години на предишния век, откакто близките гори са изсечени и безконечната заледеност стартира да се размразява.

Сега кратерът продължава да пораства, защото материалът на дъното се топи и все по-голяма част от намиращата се под него безконечна заледеност се излага на въздействието на въздуха.

" Кратерът евентуално ще изяде целия скат на хълма, преди да забави движение ", споделя географът Мери Едуардс от Университета в Саутхемптън пред Обсерваторията на Земята на НАСА през 2016 година

" Всяка година, щом температурите се покачат над нулата, това ще стартира да се случва още веднъж. След като един път сте оголили нещо сходно, е доста мъчно да го спрете. "

Нестабилността на района заплашва локалните поданици, само че по едно и също време с това съществуват и опасения, че когато дупката стане по-дълбока и по-голяма, тя ще разкрие въглеродни ресурси, които са били блокирани в продължение на хиляди години.

Нещо повече – неотдавна бяха съживени и антични вируси, замразени в продължение на епохи в Сибир.

Но не всички вести са ужасни. Проучване, оповестено през февруари 2017 година в списанието, демонстрира, че пластовете, оголени от кратера, могат да разкрият данни за климата за 200 000 години.

Към това можем да прибавим и непокътнатите остатъци от от дълго време заровени гори, антични поленови проби и даже замразени остатъци от овцебик, мамут и кон на 4400 години.

Надяваме се, че опцията да разберем повече за изменението на климата в предишното на нашата планета може да ни помогне да се подготвим по-добре за това, което занапред следва.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР