От години отглеждаме и обичаме Джак Ръсел Териерите заради тяхната

...
От години отглеждаме и обичаме Джак Ръсел Териерите заради тяхната
Коментари Харесай

Заболявания при Джак Ръсел Териер

От години отглеждаме и обичаме Джак Ръсел Териерите поради тяхната неизчерпаема сила, пристрастеност, наслада и дружелюбие. Те са едни от най-забавните кучета. Породата им като цяло се слави с положително кучешко здраве, само че въпреки всичко могат да податливи на някои постоянно срещани болести.

Важно е да не поставяте сами диагнозата на кучето си, в случай че нещо ви разтревожи. Веднага се обърнете към ветеринар, който ще сложи вярната диагноза и ще ви даде решение на казуса.

Все отново, в случай че познавате добре животното си – неговите привички, външен тип и държание на Джак Ръсела, ще ви бъде доста по-лесно да забележите, в случай че нещо се утежни. Колкото по-рано хванете една болест при Джак Ръсела, толкоз по-голям е шансът тя да бъде излекувана.

Най-често срещаните проблеми, които може да наблюдавате при Джак Ръсел са:

Проблеми с устната празнина

Редовно проверявайте венците и зъбите на кучето. Ежедневната грижа за устната празнина на кучето, благодарение на избрани стоматологични артикули, ще предотврати проблеми, като да вземем за пример, рухване на зъб.

По време на растежа кучето може да загуби челен кътник. Ветеринарите могат да ви оказват помощ, като трансформират метода на хранене на Джак Ръсел Териер.

Ушни проблеми при кучетата

Ушите са доста сензитивно място. Ако забележите, че кучето ви поклаща главата си по-често или се чеше, това може да е симптом на зараза на ухото. Те са постоянно срещани и лесни за лекуване.

При някои кучета се получава частична глухота, което значи, че е наранено единствено едното ухо. В подобен случай е добре да научите кучето да схваща команди, които му давате с ръце.

Пълната глухота също се среща при някои кучета. Сигналите с ръце няма да са задоволителни, тъй че може да се наложи да ходите на специфични тренировки дружно с домашния си любим, с цел да се разбирате по-добре.

Затлъстяване при кучето

 Джак Ръсел Териер

Джак Ръсел Териер би трябвало да е слаб и мускулест, и тъй като кипи от сила, се нуждае от доста извършения. Тези кучета обаче не отхвърлят храна, по тази причина внимавайте какво им давате, не прекалявайте с лакомствата и се погрижете кучето да тича задоволително.

Кучешки артрит

Тази болест визира ставите и костите, като нормално се развива на по-късен стадий от живота на кучето. Необходимо е обаче да вземете ограничения допустимо най-рано, с цел да се справите с това положение. Ако забележите, че кучето ви изпитват усложнения да се качва по стълбите или по-дълги разходки, потърсете помощ, тъй като може да се касае за точно това заболяване при Джак Ръселите.

Болестта на Фон Вилебранд

Това е наследствено нарушаване на кървенето. Ако не се лекува, заболяването може да докара до прекалено кървене и даже гибел. При някои кучета признаци няма, само че при други могат да се получат спонтанни кръвоизливи. Болестта се предизвиква от недостиг на протеин, който е нужен за съсирването на кръвта.

Кардиомиопатия

При това заболяване отслабва сърдечния мускул. Усложненията могат да бъдат доста съществени, измежду които плеврален излив и белодробен оток. Признак за това заболяване при Джак Ръсел Териерите е затруднено дишане.

Дори и при най-леките признаци, потърсете неотложно ветеринарен доктор, с цел да сте спокойни за вашия домакински любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР