От години Microsoft се опитва да модернизира платформата Windows. Съвсем

...
От години Microsoft се опитва да модернизира платформата Windows. Съвсем
Коментари Харесай

Microsoft работи върху нова модулна операционна система с кодово име CorePC

От години Microsoft се пробва да модернизира платформата Windows. Съвсем неотдавна тази самодейност докара до основаването на Windows Core OS – модулна операционна система с акцент върху UWP приложенията, в която липсват наследените остарели функционалности и лимитираната съгласуемост на приложенията за реализиране на по-голяма лекост, по-бързо инсталиране на обновяванията и по-голяма сигурност.

За страдание Microsoft не съумя да показа версия на операционната система Windows Core за компютри с обичаен форм-фактор, макар че бе изработен подобен опит. Windows 10X беше тествана от корпорацията в продължение на няколко месеца, само че планът бе анулиран през 2021 година Оттогава Microsoft не е имала проекти за основаване на операционна система, основана на Windows Core OS за обичайни компютри. Въпреки това софтуерният колос към момента има намерение да модернизира Windows платформата, с цел да се конкурира сполучливо с по-модерните операционни системи.

Според редактора на изданието Windows Central Зак Боудън Microsoft интензивно работи по нов вътрешен план, чиято цел е да модернизира Windows платформата, като употребява доста от нововъведенията, внедрени в Windows Core OS. По този метод компанията има намерение да резервира нативната съгласуемост с наследените Win32 приложения на тези устройства, където това е належащо.

Проектът се създава под кодовото име CorePC и има за цел да сътвори модулна и конфигурируема версия на Windows, която да се приспособява към другите форм-фактори. Така да вземем за пример не всички устройства изискват цялостната поддръжка на остарелите Win32 приложения. Проектът CorePC основава разнообразни „ издания “ на  – версии на Windows с разнообразни набори от функционалности и равнища на съгласуемост с приложенията.

Основната разлика сред CorePC и настоящата версия на Windows е, че CorePC, сходно на Windows Core OS, употребява няколко дяла на твърдия диск. Това форсира процеса на актуализация и усъвършенства сигурността на системата, защото дяловете, предопределени единствено за четене, не са налични за потребителя и за приложенията на трети страни. Същият метод се употребява и в Android и iPadOS.

Настоящата версия на Windows е конфигурирана напълно единствено на един дял от диска, върху който може да се записва. В резултат на това систематичните файлове, потребителските данни и програмните файлове се съхраняват на едно и също място. CoreOS ще раздели системата на няколко елементи, което ще разреши по-бързо инсталиране на актуализациите и по-надеждно възобновяване на първичното положение на устройството, което е значимо за компютрите от просветителния бранш.

Microsoft към този момент изясни изгодите от разделянето на операционната система на няколко дискови дяла. Можете да гледате този сегмент като започнете от 22:40 във видеото по-долу:

По този метод корпорацията Microsoft е трансформирала тактиката си във връзка с използването на своите хрумвания. Докато Windows Core OS бе опит за създаване на Windows от нулата, трансформирайки я в съвременна и елементарно конфигурируема операционна система, без да се обезпечава съгласуемост с наследените приложения, Windows CorePC е в действителност цялостна версия на Windows разграничена на модули, като резервира поддръжката на наследените приложения и работни процеси единствено за тези версии на тази Оценка за съвместимост, където това в действителност е належащо.

Зак Боудън добавя, че планът CorePC ще даде опция на Microsoft да показа версия на Windows, която в действителност да се конкурира с Chrome OS както във връзка с размера на операционната система, по този начин и във връзка с продуктивността и функционалностите. Вътре в корпорацията към този момент се тества ранна версия на Windows, която поддържа единствено Edge, уеб приложения, приложения за Android (с помощта на Project Latte) и приложения за Office. Тази Оценка за съвместимост е предопределена най-вече за евтините устройства и е насочена към просветителния бранш. Съобщава се, че системата е с към 60-75% по-малка от Windows 11 SE.

Microsoft също по този начин работи по версия на CorePC, която ще включва настоящия набор от функционалности и благоприятни условия на десктоп версията на Windows, само че ще бъде конфигурирана на няколко дяла на твърдия диск, с цел да даде опция за бързо възобновяване на операционната система и усъвършенствана сигурност. Работи се и по пласт за съгласуемост с кодово име Neon, с цел да се подсигурява, че старите приложения правилно работят в средата на новата Оценка за съвместимост.

И най-после, Зак Боудън е чул за опити с версия на CorePC, наречена silicon-optimized, при която се подчертава върху опциите на изкуствения разсъдък, както и върху отвесната оптимизация на хардуера и софтуера, сходно на Apple Silicon. През идната година компанията има намерение да отдели огромно внимание на разработките в региона на изкуствения разсъдък.

Някои от разработваните функционалности въз основата на изкуствен интелект ще дадат опция на Windows да проучва наличието на екрана и да дава контекстни подсказки за бързо пускане на планове или приложения въз основа на обсъжданата информация. Освен това новата операционна система ще може да разпознава обектите и текста в изображенията с опция за елементарно изрязване и слагане на тези детайли на друго място. Някои функционалности ще изискват специфичен хардуер, с цел да работят.

Разбира се, проектите, функционалностите и конфигурациите могат да се трансформират досега, в който Microsoft ще е подготвена да стартира да продава CorePC устройства. Понастоящем не е известно по кое време планът CorePC ще бъде подготвен за обществено показване, само че софтуерният колос явно има намерение да го приготви за излизане дружно с представянето на идната съществена версия на Windows през 2024 година Брад Самс и Зак Боудън означават, че тази операционна система се създава под кодовото име Hudson Valley.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР