От фондация Антикорупционен фонд (АКФ) сигнализираха Държавна агенция Национална сигурност

...
От фондация Антикорупционен фонд (АКФ) сигнализираха Държавна агенция Национална сигурност
Коментари Харесай

От АКФ искат ДАНС да провери техническата годност на ТЕЦ Варна

От фондация " Антикорупционен фонд " (АКФ) алармираха Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), енергийното министерство, КЕВР и Национална агенция за приходите за решението държавно сдружение да заплати милиони левове за леден запас на " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД .

Според АКФ техническата редовност на този Топлоелектрическа централа е под въпрос . Това съставлява възможна опасност за енергийната сигурност , като част от националната сигурност на България, пишат от АКФ в отворено писмо до медиите.

От неправителствената организация се тормозят за вероятно отбягване на налози при придобиването на ТЕЦ-а от почетния ръководител на Движение за права и свободи , Ахмед Доган, през август 2018 и за това са алармирали и Национална агенция за приходите. Те желаят Национална агенция за приходите да ревизира покупко-продажбите сред свързани лица в механизма на придобиване на " Топлоелектрическа централа Варна ", действителните заплащания и произхода на средствата за осъществяването им, както и заплащането на дължимите налози.
 Министър на Орешарски купува Топлоелектрическа централа
Министър на Орешарски купува Топлоелектрическа централа " Варна "

До месец договорката ще бъде финализирана

Директорът на АКФ Бойко Станкушев упорства за инспекция на целия проблем.

Според него има редица въпроси за опцията държавните институции да пазят публичния интерес в случаите, когато са забъркани материални ползи на авторитетни лица. Въпросите са резултат от разбор на историята на " Топлоелектрическа централа Варна " - от приватизацията през 2006, до 2017, когато нов притежател става варненска компания без никакъв опит в енергетиката, до август 2018, когато господин Доган купува мажоритарен дял, сподели Станкушев.

Енергийният систематичен оператор (ЕСО) дава отговор за разпределянето на студеният запас . Това са мощности, които стоят в подготвеност и се задействат единствено при потребност, с цел да компенсират внезапни скокове в потреблението на електрическа енергия.

" През февруари 2018 без явен претекст е заменено цялото управление на ЕСО . Новото управление разгласи търг за рекордните 570 МВт мощности, нужни като леден запас за летния сезон на 2018. За съпоставяне - студеният запас през зимата е всекидневно 700 МВт . След неочакван отвод от страна на държавната " Топлоелектрическа централа Марица Изток - 2 " от към този момент извоюван след търг контракт за даване на леден запас, ЕСО избира " Топлоелектрическа централа Варна ".

Централата е получила 2,8 млн. лева за интервала май - юли 2018 година и 24,9 млн. лева за интервала август - октомври 2018 година единствено за обезпечаването на леден запас при разнообразни търгове. В допълнение, ТЕЦ-ът е получил и спомагателни заплащания в незнаен размер за активиране на леден запас .

Припомняме, потребността от леден запас се появи преди три години, когато от 00,00 часа на 1 януари 2016 година, когато " Газпром " краткотрайно спря подаването на газ за " Овергаз " . Количествата, нужни за клиентите на частната компания медиатор, бяха подсигурени от " Булгаргаз ".

От Антикорупционния фонд акцентират претекстовете, с които са алармирали институциите за подозренията си за техническата редовност на Топлоелектрическа централа " Варна ".
 Работодателите във Варненско недоволстват против цената на тока от ТЕЦ-Варна
Работодателите във Варненско недоволстват против цената на тока от ТЕЦ-Варна

В подготвеност са да стачкуват

На 05 септември 2017 година КЕВР позволява на " Топлоелектрическа централа Варна " да изведе от употреба енергийни блокове № 1, 2 и 3 . От останалите три енергоблокове единствено за енергоблок № 6 има обществена информация, че може да действа безвредно като източник за даване на леден запас . Същевременно от ЕСО декларират през май 2019 година, че не са проверявали на място експлоатационна валидност на оборудванията , защото нямат сходни отговорности според българското законодателство.

В началото на 2019 година, " Топлоелектрическа централа Варна " афишира незабавни публични поръчки за ремонт на енергоблок 6 . Причината - има обилни пробиви и сериозно изтъняване на детайли от котелната система , поради които има насилствени прекъсвания на блока. Според управлението на ТЕЦ-а, тези условия сочат към не добра експлоатационна надеждност и евентуално редовно авариране на котела по време на работа в бъдеще . Това на процедура значи неспособност да бъдат изпълнени договорните връзки със систематичния оператор. Впоследствие, управлението на ТЕЦ-а отсрочва ремонтите за 2020 година заради икономическа нецелесъобразност .

От АКФ питат по какъв начин " Топлоелектрическа централа Варна " ще извърши отговорностите си към ЕСО до 31 юли 2019 година откакто единственият енергоблок, който може да направи това е " неуправляем ", съгласно преценката на самото сдружение . Как ТЕЦ-а извършва лицензионните си отговорности за потребление на енергийни обекти, които дават отговор на нормативните условия за безвредна употреба и за запазване на околната среда.

В края на юни 2019 година ще има нов търг за леден запас за идващ едногодишен интервал, пишат от АКФ и напомнят, че има риск за сигурността ни, в случай че същият Топлоелектрическа централа " Варна " завоюва търга. Причината - ЕСО не ревизира експлоатационната валидност на претендентите за леден запас и незабавните поправки на блок 6 са отсрочени за 2020 година.

От АКФ упорстват институциите да ревизират подозренията за експлоатационна валидност и осъществяване на лицензионни отговорности. В случай на открити нередности - да дадат наложителни наставления и да наложат санкции съгласно Закона за енергетиката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР