От Фейсбук профила на Огнян МинчевМонологът на г-н Рюриков, който

...
От Фейсбук профила на Огнян МинчевМонологът на г-н Рюриков, който
Коментари Харесай

Монологът, който Карлсън получи вместо интервю в Кремъл трябва да изиграе ролята на “wake up call”

От Facebook профила на Огнян Минчев

Монологът на господин Рюриков, който Тъкър Карлсън получи вместо изявление би трябвало да послужи за урок – както на самия публицист, по този начин и на всеки човек, който всекидневно би трябвало да избира сред свободата и лъжата на робството, лукаво претендираща за „ правдивост ”. Затънал в партизанските борби на американската предизборна акция, Карлсън закупи самочувствието на съдия в трагичните спорове на актуалния свят. На процедура той е характерен изразител на провинциализма, присъщ за манталитета на американския политически изолационизъм.

Оспорването на свръхмогъществото на световните елити – в огромната си част основани в Америка – е законна позиция, в това число от гл. точка на тези милиони американци, които се усещат отхвърлени от процеса на практикуване на властта в личната си страна. В позициите, изразявани от Карлсън обаче има бездънен вътрешен абсурд. От една страна той застава зад възгледите на актуалния американски изолационизъм – Америка да се прибере „ назад вкъщи ”. От друга, с цел да реализиран тази цел, политици и обществени престижи, застанали зад Доналд Тръмп решително прекрояват тактиката на американското интернационално наличие като черпят самочувствие от изключителната роля, която Америка играе в интернационалния живот. Искат „ да приберат ” Америка, само че съдят за света от позициите на нейното световно господство.

Така Карлсън § С-ие към този момент две години заливат с мръсотия борещата се против кремълската експанзия Украйна и създават умилително семпла „ реалполитика ”, симпатизираща на режима в Москва. Защо? По „ реалистични ” съображения, несъмнено. Така както Кисинджър „ опитоми ” китайския змей през 70-те и изигра „ китайската карта ” против основния съперник на Америка в Студената война – Кремъл, по този начин и през днешния ден Тръмп, Карлсън и някои други ще „ опитомят ” режима на Рюриков и ще изиграят „ съветската карта ” против главния американски противник през днешния ден – Китай. Колко просто, какъв брой „ реалистично ”, по какъв начин не се сетихме по-рано...

Подобна простичка скица може да възникне единствено в главите на хора, които в действителност разполагат с доста пари, само че имат бегла визия от международната история и прекомерно недодялан опит в практикуването на интернационалната политика. Монологът, който Карлсън получи вместо изявление в Кремъл би трябвало да изиграе ролята на това, което във Вашингтон назовават “wake up call ” – звънец за пробуждане. И в случай че Карлсън има потребност да се разсъни от личния си провинциализъм и безразсъдно раздуто самочувствие, то редица други негови съидейници би трябвало да се разсънят и за някои съществени истини, преобладаващи света на геополитиката и интернационалните връзки.

Първо, внезапните промени в позициите на една огромна мощ провокират разтърсвания и отваряне на огромни вакуумни пространства в периметъра на нейната световна власт. Тези пространства на вакуум бързо се запълват от нейните противници. Когато Америка затъна в Ирак след 2003 година, тя напусна значими позиции на своята световна роля. Отстъпи пространство на Китай да излезе на световната сцена освен като икономическа свръхсила, само че и като първокачествен стратегически фактор – във връзка с Азия, на Тихия океан, на контрола върху комерсиалните пътища с Европа. Отстъпи пространство на Русия да се завърне като хегемон на постсъветското пространство – където в края на 90-те и началото на 21 век потеглиха значими процеси на национална равноправност (на Украйна, на Грузия и т.н.) в стратегическа изгода за свободния свят. Отстъпи пространство на Иран и на сунитския радикализъм за трагично превръщане на картата на Близкия изток.

Второ, една свръхсила упражнява своята интернационална власт на първо място като „ мека мощ ” – като прелест на избрани правила, полезности и модели на живот, припознати от милиони хора по света като техни лични. Отказът от тази „ мека мощ ” и светкавичният преход към недопечен – в действителност безсрамен „ натурализъм ”, деградират легитимността на свръхсилата като фактор в интернационалните връзки. Четири генерации в американската политическа история поставиха големи старания да сдържат и да победят руския комунизъм – откакто в Ялта той получи зелена светлина да ръководи освен Евразия, само че и половин Европа. Следващите след тях генерации на 90-те години утвърдиха като всеобщи правилата и полезностите, които доведоха до успеха на Запада в Студената война. Днес адептите на възродения американски изолационизъм, дефиниран като „ натурализъм ” захвърлиха както правилата, по този начин и резултатите от тази най-значима победа на Америка и Запада, съюзявайки се със силите на имперския реваншизъм – както в Москва, по този начин и другаде.

Именно този абсурд заведе Тъкър Карлсън в Кремъл, където се разигра нова серия от мултифилма „ Ну, погоди ”. Старият вълк нежно ласкаеше послушния американски Зайо-Байо, стискайки крепко имперската тояга зад тила си. От десетилетия не бях виждал по-раболепна физиономия от тази на вашингтонския журналистически „ ас ”, смирено попиващ дългия урок по имперска измама. Къде изчезна гневният, непримиримият  Тъкър...? Ще се разсъни ли съвестта на Карлсън откакто изгледа 130-те минути на личното си професионално и човешко оскърбление...? За моите връстници от някогашната руска империя злощастното изявление не е особена изненада. Нашата младост мина под властта на един елементарен закон, упражняван от властовия имперски връх – „ Когато приказваш с мене ще мълчиш ”. Уроците по история, които имперските властелини изнасят са написани с бич по кожата на нашите нации.  Изненадата е напълно за Карлсън и неговите съидейници – в политиката, в академията и в публицистиката на Америка, които през днешния ден имат шанса да видят истината в изявлението с първия човек в Кремъл. Ако могат да я видят – в случай че желаят да я видят.

Всяко политическо и гражданско потомство в Америка стартира да учи за Русия и за огромна част от външния свят от нулата. Студената война се трансформира в сурова школа за провинциалния американски истеблишмънт, наследил от Британската империя ролята на водеща международна мощ. Поколенията, наследили държавната и публичната власт в Америка учеха – и не престават да учат уроците на историята като я претърпяват още веднъж и още веднъж... Историята не е обичана просвета от другата страна на Атлантическия океан. Прагматизмът и позитивизмът владеят по-силно мозъците на американските елити, по тази причина техният „ натурализъм ” е постоянно прекомерно измамлив – въпреки това да е фиктивен абсурд. Тъкър Карлсън получи прегледен урок по история. Не, друг, който стартира с Рюрик и завърши със Сталин. Дали е схванал този урок ще забележим от тук нататък. В един свят, в който нашествието на Рюрик е сполучлив мотив за надменно имперско величие няма място нито за разсъдък, нито за независимост. Няма място и за тази Америка, която преди 250 години сътвориха с цел да бъде „ Градът на хълма ” – град, който би трябвало да носи светлина, а не недодялан „ натурализъм ” и невежествено самочувствие.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР