От Фейсбук профила на общинския съветник от ВМРО в София

...
От Фейсбук профила на общинския съветник от ВМРО в София
Коментари Харесай

Контрера, ВМРО към парламента: Отворете темата и за насилие „под един покрив“ без интимна връзка!


От Facebook профила на общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация в София - Карлос Контрера

Ако Темида е сляпа, то законодателят е изцяло неосведомен и ням за публичните проблеми.

В подтекста на острия публичен спор, във връзка със зверството, осъществено над 18-годишното момиче от Стара Загора, довел до незабавни законодателни промени (писани под паника, на коляно, непрецизни и по-скоро за отблъскване на номера), желая да повдигна и различен доста сериозен публичен проблем.

Насилието и психическият тормоз в изискванията на етажна благосъстоятелност е значителен проблем и визира цялата страна. Само в границите на няколко месеца в края на предходната и началото на тази година, станахме очевидци на две убийства, подбудени от сходни влошени междусъседски взаимоотношения, които не са взети под внимание от органите реда – Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, макар подаваните от жертвите сигнали. Понякога го назовавам домакински тероризъм....

Смисълът на Закона за отбрана от домашно принуждение, е ориентиран към отбрана и предварителна защита за принуждение в фамилията (като разбиране, залегнало в Конституцията на Р България), общуване на фамилни начала, според Семейния кодекс, както и роднинство по директна линия. Той обаче не може и не трябва да обгръща случаен кръг от проблеми, някои от които доста надалеч от понятието дом, семейство, фамилни връзки. Ще има ли обаче законодателни промени, даващи опция за отваряне на „ ветрилото “ на дефиниране и тълкувание и в посока на общуване в етажна благосъстоятелност (без интимна връзка - съседство).

Междусъседските разпри, ескалиращи понягока до разнообразни степени на насилиев редовно се неглижират от институциите. Законът за етажната благосъстоятелност, вменява на общините да бъдат инспектор, съдия и съдник на неприятни междусъседски връзки, дотолкоз, доколкото до нас се изпращат тъжби и сигнали по актове на Оценка за съвместимост на Европейски Съюз, както и за битови неразбории. Общината не е правораздавателен орган. Ние можем, в границите на съответния проблем и съответния закон, да издадем актове и наставления. И пълномощията ни се изчерпват до тук. Години наред като общински консултант съм се занимавал със всевъзможни проблеми – от психологично заболели съседи, които подлудяват всички, през алкохолици и наркомани, които тормозят с години цели блокове, през нападателни съседи, непукисти, рушители на благосъстоятелност, нагли и безхаберни общински наематели и прочие. В множеството случаи най-после институционалния отговор е „ търсете си правата в съда “ (по гражданския ред). Знаем, че някои от тези обстановки приключват съдбовно, други се разминават със сбивания или побои, трети с паническо овакантяване на жилищата и гетоизиране на входа или блока...

Ето за какво, предлагам, при отваряне на Закона за домашното принуждение и включването на института на интимна връзка без общуване, да се отвори и тематиката за общуване под „ един покрив “, в условияна на Европейски Съюз, без интимна връзка. Случаите на психическо и физическо принуждение в тази догадка са доста по-чести и съществени и водят нерядко освен до физическо нарянаване, само че и до ликвидиране на жертвите. Ролята на страната е да вкара ред, да го поддържа, да обезпечи сигурност и успокоение на своите жители. Назрял е моментът и за този спор (за етажната собственост), колкото и да е противен и тежък.



 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР