От Фейсбук профила на Георги Вулджев, главен редактор на Експертния

...
От Фейсбук профила на Георги Вулджев, главен редактор на Експертния
Коментари Харесай

Икономистите и политиците, които твърдят, че намалените ставки по ДДС са големите дупки в бюджета, си смучат числа от пръстите

От Facebook профила на Георги Вулджев, основен редактор на Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП)

Обсесията с понижената ставка Данък добавена стойност за заведенията за хранене е озадачаваща с оглед нейното незначително значение в подтекста на надалеч по-големите източници на дупки в бюджета.

Дори съгласно най-оптимистичните и праволинейни сметки, връщането на естествената ставка за този бранш ще вдигне приходите с не повече от 200-300 млн. И надлежно дефицитът ще падне от малко над 6 милиарда лева до може би малко под 6 милиарда лева Тоест може би от 3% на 2.9% от Брутният вътрешен продукт? Уау, необикновено.

Икономистите и политиците, които настояват, че понижените ставки по Данък добавена стойност са огромните дупки в бюджета си смучат цифри от пръстите. България няма толкоз доста изключения от Данък добавена стойност нормата. Дори с всички изключения, които бяха въведени последните години, сме една от страните в Европейски Съюз с минимум на брой понижени ставки по Данък добавена стойност. Както и да го смяташ, изгубените доходи от тези понижени ставки не доближават даже 1 милиарда лева

Цялата изразителност против " привилегированите " ресторантьори е сбъркана от чисто икономическа позиция. Когато се приказва за " привилегията " на понижената им ставка комфортно се пропуща обстоятелството, че заради метода си на действие, Данък добавена стойност изначално ощетява браншове като ресторантьорския, които имат по-висок дял на труда от общите разноски. Защото всеки различен разход можеш да приспаднеш от дължимия Данък добавена стойност, само че не и труда. Колегите, които не обръщат внимание на този факт го вършат съзнателно, или, по-лошо - тъй като даже не го осъзнават.

Спецификите на Данък добавена стойност настрани, действителността е, че огромните проблеми в бюджета не са в приходната част, а в разходната. И всички го знаят. Причината Асен Василев колкото да да закърпва недостиг до 3% от Брутният вътрешен продукт е големият скок в настоящите разноски на страната през последните години. Но е по-лесно да се приказва против " привилегированите " ресторантьори, в сравнение с против, ъм, привилегированите държавни чиновници, учители, и, дръзвам ли да го кажа - пенсионери?!

И като става дума за " привилегировани " браншове, любопитно е какъв брой доста от предложенията на Василев за възстановяване на данъчната събираемост подкрепят бранша, който сега е най-бъкан с пари. Печалбата на банките до октомври тази година е над 3 милиарда, което е 75% повече в сравнение с през януари-октомври предходната.

С оферти като събаряне на лимита за заплащане в брой, наложителни ПОС терминали в заведенията за хранене и други сходни, Асен Василев на процедура предлага да се удари едно рамо на тази рекордна облага. Също по този начин любопитно е, че поради проблемите с недостига и голямата обсесия на финансовото министерство с повишение на данъчната събираемост, единствената мярка, която не им пристигна мислено, въпреки че доста европейски страни я вкараха, е в допълнение облагане на (свръх)печалбите на банките.

Спирам дотук, да не ме упрекна някой в голословни клевети. Аз просто задавам въпроси.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР