От фейсбук профила на депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш социален

...
От фейсбук профила на депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш социален
Коментари Харесай

Сачева: Василев е първият финансов министър, който не се интересува от финансовата стабилност

От фейсбук профила на депутатът от ГЕРБ-СДС и някогашен обществен министър Деница Сачева:
Остро се противопоставяме на предложенията на ръководещите, с които желаят да изкривят пенсионната система като вкарат добавките в пенсиите. Пари, против които не стои застрахователен принос. Нещо повече – те оферират всеки човек оттук насетне, който се пенсионира, да получава автоматизирано по 60 лева Това е висша форма на популизъм. Асен Василев не отговори нито един път от кое място ще вземе съвсем 8 милиарда лева, колкото ще бъдат нужни в допълнение през идващите две години. Правителството все по-трудно оцелява ден за ден и няма никаква дълготрайна визия за ръководството на страната. С откровени неистини и мантри ръководещите залагат мини в бюджета. Асен Василев е първият финансов министър в най-новата ни история, който обществено съобщи, че финансовата непоклатимост не го интересува. Той се радва на доходи от инфлация и не предлага никакви ограничения за повишение на приходите в държавното публично обезпечаване, с изключение на прехвърляния от държавния бюджет. Напротив – предлага разноски за промени, които нито са разисквани, нито са признати от заинтригуваните страни и обществените сътрудници. Неговият популизъм спекулира с очакванията на пенсионерите за сметка на бъдещето на техните деца.

Внесохме предложения  за пенсиите, които:

Дават съответна поддръжка на възрастните хора в условия на възходяща инфлация.

Представляват по-ефективно систематизиране на обществения запас без да понижават приходите на пенсионерите.

Не основават спомагателни краткосрочни, средносрочни и дълготрайни опасности пред финансовата резистентност на пенсионната система.

Предложенията ни са:

Всички пенсии да се усилят с 15%, с цел да бъде обезщетена средногодишната инфлация.

Добавката от 60 лева да се резервира до края на годината, а от 1 януари 2023 година да се трансформира в обществена помощ за най-уязвимите.

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст да стане 430 лева Целта е да запазим темпа на повишаване по отношение на останалите пенсии за трудова активност и да не сътворяваме повече неравенства.

От 1 юли 2022 година до края на годината оптималният размер на пенсиите да бъде 2000 лева В плана на ръководещите този размер е подравнен с оптималния застрахователен приход – 3400 лева, само че това е погрешно.

Предложените промени от 1 октомври 2022 година да отпаднат, тъй като не оферират изцяло решение на казуса с приходите на възрастните. Нови промени в пенсионната система да има единствено след необятно експертно и публично разискване.

Необходимите средства за нашите оферти за тази година възлизат на 1,332 милиарда лева, а в идващите две години спомагателният запас ще е с 2 милиарда лева по-малко от нужния за осъществяване на проекта на ръководещите. Те оферират до края на 2022 година да се изхарчат 1,368 милиарда лева за мощно деформиране на пенсионната система, а прогнозната стойност на средствата за обществени разноски за 2023 година и 2024 година е надлежно 3,7 милиарда лева и 4,2 милиарда лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР