От Евростат пак ни изтипосаха редом с Румъния като първенци

...
От Евростат пак ни изтипосаха редом с Румъния като първенци
Коментари Харесай

Това не е ли развит социализъм?

От Евростат отново ни изтипосаха паралелно с Румъния като първенци по бедност. В риск от беднотия и обществено изключване били 32% от българите, което е доста повече от 21.7% като среден дял за Европейския съюз. Но, представете си, в Чехия и Словения са на противоположния полюс с по 11 и 13 %, а сякаш деляхме половин век дружно залъка и наливахме основите зад Желязната завеса. Сега обаче и новият съюз, в който се оказахме, ще връща май социализма с величествен пакет от планове.

Европарламентът одобри единни правила за адекватност на възнагражденията, които да подсигуряват, че минималните работни заплати във всички страни членки ще осигуряват почтени стандарти на живот и труд. Отделните страни следва да предизвикват груповото договаряне на заплащането, както е в шест от тях, въпреки че определянето на минимална работна заплата ще остане национална подготвеност. Не е дадена точна формула на минималното заплащане, само че са налице рамки в тази тенденция, като се вземат поради разноските за живот и общото ниво на заплатите. Може да се употребяват кошници от артикули и услуги на действителни цени, или цената да бъде избрана на 60% от брутната медианна работна заплата и 50% от брутната междинна работна заплата.

Законодателството е стимулирано с " възстановяване на изискванията на труд и живот на всички служащи в Европейски Съюз и поощряване на икономическия и обществения прогрес ". Това го слушахме до погнуса при социализма, а се оказва че отново сме в революционна обстановка. Както споделя съдокладчикът по директивата Агнес Йонгериус от Нидерландия,  " цените на питателните артикули, сметките за сила и жилищата са взривоопасни, хората в действителност се борят да свържат двата края - нямаме време за губене, работата още веднъж би трябвало да се заплаща ".

От Еврокомисията пък показаха по ленински жалоните на НЕП-а за незабавна и фрапантна интервенция на енергийните пазари. Въвеждат се предпазени цени и контролирани цени на тока под себестойност и за дребните компании, изземват се свръхпечалбите на електроцентралите в интерес на уязвимите консуматори, вкарват се ограничения за икономисване на електрическа енергия в пиковите часове през зимата. Това щяло да успокои и уравновеси пазара, което същата Еврокомисия упорстваше години наред да реализира с тъкмо противоположните ограничения - либерализиране, чрез освобождаване на цените и регулирането им на борсов принцип. 

Зад това салто мартале стои Путин, който употребява газа като оръжие, поставяйки Европа " в тези изключително необикновени времена ", поясни Урсула фон дер Лайен. И прикани за взаимност с неприятната вест, че " епохата на евтините изкопаеми горива е завършила ". Както сподели и Макрон, времената на благоденствие и равнодушие свършиха, свободата си има цена. Който живял нашироко, живял, оттук нататък ще би трябвало да опъва каиша, с цел да е свободен. 

Остават обаче тези неясноти за границите на свободата, които с рухването на Берлинската стена сякаш бяха изчистени. Като ще се взима от всекиго съгласно опциите, на всекиму съгласно потребностите ли ще се раздава, или на всекиго съгласно труда? Минимално свършената работа задоволителна ли ще е за приемане на минималната заплата, че една голяма част от материала живо се интересува от този въпрос? Да не се окаже, че определянето на минимална заплата ще подмине достойния живот, с цел да стигне достойна инфлация вследствие на паникьорския популизъм? Че икономисти доста, само че безвъзмезден обяд няма и папкането ще е отново съгласно акъла, моженето и труда.  

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР