От Европейския център за транспортни политики изпратиха официална позиция до

...
От Европейския център за транспортни политики изпратиха официална позиция до
Коментари Харесай

ЕЦТП: Как заради лъжите на институциите петима души загинаха в тежка катастрофа край Габрово

От Европейския център за транспортни политики изпратиха публична позиция до медиите по отношение на тежката злополука край Габрово, в която починаха петима души. 

Ето какво обявиха от ЕЦТП: 

" Преди дни жестока злополука лиши живота на 5 души, а виновността е стоварена на един румънски лидер на тежкотоварен камион, който навлизайки в насрещното придвижване на кръстовището на два републикански пътя - I-5 и III-5004, връхлита микробуса с хората. Това е сухата информация, зад която обаче се крият истини и лъжи, премълчани обстоятелства и несвършена работа.

Каква е цената на лъжите? Не, тя не е в това, че ще ги приемем за истина. Истинската заплаха е, че в случай че чуем задоволително неистини, тогава към този момент въобще няма да разпознаваме истината. Какво можем да създадем тогава? Какво друго ни остава, с изключение на да се откажем даже от вярата за истина и вместо това да се задоволим с истории, които успокояват съзнанието ни? В тези истории няма значение кои са героите. Всичко, което желаеме да знаем, е: Кой е отговорен? Когато истината не ни харесва, лъжем и лъжем, до момента в който към този момент не помним, че въобще има истина, само че тя в действителност към момента е там. Всяка неистина, която изричаме, води до дълг към истината и рано или късно този дълг ще би трябвало да бъде заплатен. И се заплаща, а в България и с цената на човешки животи и унищожени ориси!

Неслучайно задаваме тези въпроси. Крайно време е някой да потърси отговорност за лъжите, изричани от Агенция " Пътна инфраструктура “, тъй като цената им я заплатиха пет индивида с живота си, в случай че не броим лидера на румънския камион, който ще бъде посочен като отговорен за пътния случай.

Не е пресилено да назоваваме осъщественото от АПИ неистина. Припомняме, че  преди повече от година екип на Европейския център за транспортни политики (https://www.euctp.com/news_view.html?uppyID=59) направи ревизия на път I-5 от с. Куцина до гр. Шипка. Проверката се извърши взаимно с представители на Агенция " Пътна инфраструктура “ (АПИ) в лицето на инж. Десислава Паунова, тогава основен специалист в дирекция " Пътна сигурност и обмисляне на дейностите по РПМ “, ОПУ Габрово и Велико Тръново и представители на ОДМВР Габрово и Велико Търново. Днес инж. Десислава Паунова е член на Управителния съвет (УС) на АПИ. Нейното " наказване “ за " добре свършената работа “ в дирекцията на АПИ за сигурност на придвижването е да я покачат в член на УС. Припомняме, че същата тази жена беше шеф на тази дирекция, когато настъпи и случаят с македонския рейс на Автомагистрала Струма през ноември 2021 година и починаха 46 македонски жители.

През 2022 година измежду тестваните от специалисти на ЕЦТП обекти бе и съдбовното кръстовище, където се пресичат два републикански пътя - I-5 и III-5004, което е и разклонът за така наречен обход на гр. Габрово към прохода " Шипка “ и към гр. Севлиево. По време на инспекцията бяха открити и снимани дефицити, представляващи предпоставки за настъпване на пътнотранспортни катастрофи. От ОДМВР Габрово категорично обърнаха внимание за това, че кръстовището е проблематично и има редица дефицити. По време на инспекцията инж. Паунова също присъстваше. Сега е любопитно какво тя е направила за разрешаването на този проблем, изключително в качеството си на член на управлението на АПИ от септември 2022 година

Румънският лидер обяснил пред проверяващите, че поради блокадата на Прохода на републиката от протестиращи енергетици тръгнал да минава през прохода Шипка, само че пътят бил чужд за него, заблудил се и по тази причина навлязъл в насрещното през въпросното кръстовище, което станало причина за тежкия конфликт. 

Според шефа на ОДМВР-Габрово Илиян Иванов има разбори, че пътната връзка е избрана като рискова. И сподели пред медиите, че за нея са изпращани сигнали до АПИ, а последното писмо е от началото на октомври.

В същото време обаче представителят на Окръжната прокуратура в Габрово Пламена Дичева съобщи, че секторът има съответна пътна маркировка, а камионджията е професионален водач с опит, тъй че е задължен да познава и да съблюдава разпоредбите. 

Остава въпросът за какво от АПИ не са взети ограничения освен след инспекцията и констатациите на ЕЦТП, само че и след сигналите, подавани от Министерство на вътрешните работи.

ЕЦТП е изпратил голям брой сигнали и до основния прокурор на Република България, и до АПИ, и до Министерство на регионалното развитие, и до Министерство на вътрешните работи, в които алармира за сходни проблематични сектори. Стандартният отговор и от страна на прокуратурата, и от страна на АПИ е " всичко е тъкмо, проблем няма “. Така всички преписки биват прекратявани, а налице е една огромна неистина. И най-важното – пътищата не престават да са рискови. Не е инцидентно, че Европейската комисия през 2019 година одобри документ, с който задължи страните членки да ползват така наречен метод безвредна система. Самата Комисия позволява, че хората ще продължат да бъркат, без значение от опита и стажа им и по тази причина националните държавни управления са длъжни да ползват ограничения, с които да минимализират опцията за човешка неточност.

И тук е редно да зададем въпроса: С какъв апарат и по какъв начин прокуратурата откри, че пътната маркировка на въпросното кръстовище е съответна? В България има правила и тези правила ясно споделят по кое време една пътна маркировка е годна или негодна за приложимост.

Цената на лъжата е ясна, само че нея няма да я заплати нито инж. Паунова, нито прокуратурата, нито даже Министерство на вътрешните работи. Цената на лъжата я плащаме всички ние с живота и здравето си. И колкото повече институциите ни лъжат, толкоз по-голям ще става нашият дълг към истината и толкоз повече жертви ще има.

И тъкмо тук е мястото да напомним, че по тези пътища се движат и виновните за тяхното положение! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР