От едни далечни времена, за жена живееща разкошно и честито,

...
От едни далечни времена, за жена живееща разкошно и честито,
Коментари Харесай

Каква е истината в легендите за родопската султанка? – част 1

От едни далечни времена, за жена живееща луксозно и честито, е останал изразът „ Живее си като султанка ”. Но какъв в действителност е живота на една султанка?

В тази история, ще ви разкажем за живота на една същинска българска султанка.

Соня е родена в малко родопско село през 1761 година Някои я назовават и с името София.

През тези времена постоянно са отвеждали момчета за еничери и девойки за харема на султана. Съдбата на Соня била такава и тя попаднала в харема на султан Абдул Хамид.

Когато едно момиче попадне там бързо схваща, че първо би трябвало да научи езика и в неин интерес е да стане фаворитка на султана.  И като се има в поради, че за харема са събирани най-красивите, надарени и умни девойки по света, измежду които доста от доблестен генезис и не малко принцеси, конкуренцията била огромна. Необходим е мощен темперамент, изострен разум и лидерски умения с цел да оцелее една хатун и да стане любимка. Следващата й цел е да роди първа наследник на султана. Това и дава късмет един ден да стане Валиде султан. И както се споделя, че зад всеки мощен мъж стои една мощна жена, то в този случай това се удостоверява изцяло. Жената и майката на султана имат огромно въздействие върху него, а това им дава и голяма власт.

Не единствено България е била под османско господство, а и огромна част от Европа и Азия. Затова дамата, съумяла да стане Валиде султан, получавала власт над огромна част на света. В историята на османската империя имало 35 валиде султанки, измежду които три българки. Соня е една от тях, само че за разлика от останалите, нейната история не стопира в харема, а продължава по още по-интересен метод.

Соня е имала нужните качества и когато синът й Мустафа IV заема престола, тя става Валиде султан. Макар за малко, единствено 14 месеца, тя е имала голямо въздействие и власт. Но елементарен ли е бил животът й в харема?

Първо й се е наложило наложително да стане мюсюлманка и приела името Айше Сенийепервер. След това и се е налагало да се конкурира с другите девойки в харема, да заобикаля техните интриги и да плете свои. Дали е обичала султана, историята не споделя тези обстоятелства. Случвало се е да има огромна обич сред султан и негова наложница. След като е родила принц, това е огромна наслада, само че и непрестанен боязън. Тя би трябвало да бди над него, да го възпита добре, да го огледа и да му помогне да се възкачи на престола. И когато това се случи, не е края на напъните, тъй като битката за власт, както на всички места другаде по света е огромна и възкачиш ли се, си под непрекъснатата опасност да бъдеш свален или погубен по някакъв метод.

Ето какви събития са довели до възкачването на султанския трон, на синът й Мустафа IV.

През 1789 година умрял брачният партньор й Абдул Хамид І, само че за собствен правоприемник показал принц Селим, който бил наследник на неговия брат. Селим ІІІ си сложил за цел да обуздае еничарите, които надвишили правата си и не зачитали властта на султана. Когато решил организира военни промени и да смени най-висшите им командири с правилни хора, еничарите вдигнали протест и на 29 май 1807 година поставили завършек на ръководството му. Според историческите обстоятелства, Мустафа е взел участие в заговора за свалянето му. Възкачвайки се на престола, издал заповед за гибелта на братовчед си. По жестока, традиция сваления султан Селим III  бил удушен. Султанската кръв не можело да се пролива, по тази причина са употребявали специфични екзекутори, които правили удушаването с въже. Само 14 месеца по-късно следващият еничерски протест свалил и Султан Мустафа IV, който по същият метод бил убит, по заповед на идващия султан.

Иронията е, че множеството преврати в Османската империя са били правени с еничерски протести, подбуждани от жадност за власт на паши и майки на принцове. И главния претекст за подбудителство е бил нередовните заплати на еничерите, до момента в който в двореца обилно са раздавани пари, скъпоценности и украшения на любимките на султана. Тези съкровища освен са служели за хубост и лукс, са били натрупвани и с тях се е плащало за интриги, подкупи и протести. Безсмислена свирепост, само че в края на краищата това е съществувало в дворцовия живот на всички места по света. И през днешния ден въпреки под друга форма, жаждата за пари и власт продължава.

Но да се върнем към Соня, която въпреки попаднала и станала участничка в тази дворцова скица, се измъква от нея и я надраства. Какво може да бъде повече една жена от Валиде султан ли? Скоро ще стигнем и до там. Нека споменем какво всекидневно става с някогашните Валиде султан. Те биват отпратени в някой остарял замък да страдат за изгубената власт, и да скърбят за изгубените си синове. Някои не съумяват да оцелеят и биват убити. Единици са успявали още веднъж да завземат властта. Пример за това са най-известните султанки – Хюрем султан, Сафие султан и Кюсем султан, съумели да ръководят дълго и да имат огромно въздействие.

Айше Сенийепервер имала друга орис. Тя съумяла да избяга покрай родното си селце, вземайки със себе си внука си Ахмед, който тогава бил на 14 година Имала е огромен шанс, тъй като нормално при прелом се попречва бягството на принцовете. Вероятно добре е обмислила и подсигурила проекта за бягство, както и е имала доверени хора, на които да разчита. Айше съумяла да вземе скъпоценностите си, както и не малко златни алтъни.

Каква е истината в легендите за родопската султанка? – част 2

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР