От едната страна е Китай - сянката, която винаги е

...
От едната страна е Китай - сянката, която винаги е
Коментари Харесай

BBC: Лидерите в ЕС се борят с тактиката на Путин “Divide et Impera”

От едната страна е Китай - сянката, която постоянно е тегнела над Европа и нейната икономическа мощност и разширяващо се въздействие в целия свят. От другата - Москва, която наднича зад тила на Европейски Съюз. Заплахата не е единствено за суверенитета на Украйна. Опасенията на остарелия континент са, че съветският държавен глава се пробва да промени салдото на силите в Европа.

Ситуацията е сериозна. И белег за това е методът, по който гледат на протичащото се съдружниците. Изведнъж те се оказаха единомислещи и обществено обявиха решителността си за дейности по отношение на Русия. Всички започнаха да четат химна от един и същи липс и да пеят в една тоналност.

Някои от алените линии сред страните в Западна Европа са добре известни на Путин. Затова съветският президент желае да ги употребява оптимално.

Ето по този начин да вземем за пример Еманюел Макрон - президентът на Франция, неотдавно съобщи, че НАТО е в “мозъчна смърт” и е един от най-яростните прокламатори на концепцията, че Европа би трябвало да бъде “стратегически автономен”.

Отношенията сред Брюксел и Вашингтон са обтегнати след политиката на американския президент Доналд Тръмп. Споровете са за финансирането на защитата на НАТО и впрочем... Отношенията сред Европейски Съюз и Англия пък са обтегнати поради Brexit. А на фона на всичко това страните в блока се карат за куп други неща. Включително и по въпросите за външната политика.

Но сега всички тези въпроси като че ли са на назад във времето. Дипломати споделят пред публицисти в неофициални диалози, че съдействието сред Европейски Съюз и Съединени американски щати е по-добро от всеки път, работи се добре с Обединеното кралство на равнище НАТО и всички са 100% на едно мнение що се отнася до проектите за налагане на стопански наказания на Москва и съдружниците й.

Всъщност Европейската комисия е ангажирана с непрекъсната вътрешна дипломация - както беше по време на договарянията за Brexit. Целта е да се резервира единната позиция на всички членки във връзка с глобите против Москва. В коридорите на Европейски Съюз се шушука, че една от аргументите да не съществува тъкмо, писмен справочник за тези наказания и евентуалните сюжети е, че Брюксел се надява, че по-малко детайлности значи по-малко храна за държавите-членки, с цел да се пазарят и да се оплакват. Европейската комисия също настоя, че глобите ще работят единствено в случай че съдружниците заемат обща позиция.

И въпреки всичко в понеделник това изглеждаше битка за немския канцлер Олаф Шолц и американския президент Джо Байдън на взаимната им конференция във Вашингтон. Да, доста се говореше за единение. И двамата обществено поддържаха концепцията за строги наказания против Москва, в случай че е належащо. Но Олаф Шолц очевидно отхвърли да удостовери обещанието, чуто от Джо Байдън, че директният газопровод на Германия от Москва няма да проработи, в случай че Русия нахлуе в Украйна.

Страните от Европейски Съюз постоянно са разграничени по въпросите с Русия. Полша и други някогашни комунистически страни в Източна и Централна Европа са склонни да бъдат строги към Москва, която те непрекъснато преглеждат като евентуална опасност за сигурността. Италия, Франция и Германия постоянно са упреквани от други членове на Европейски Съюз, че са прекомерно " меки “ в връзките си с Москва.

Точно в този момент Кремъл упорства, че няма проекти да нахлуе в Украйна. Но натрупването на нейни и съюзнически войски на Русия на украинската граница се преглежда като най-голямото военно струпване в Европа след Втората международна война.

Наскоро Германия провокира сопнато покачване на веждите в Европейски Съюз и отвън рамките на съюза, тъй като отхвърли да изпрати оръжие на Украйна. Мнозина се подиграха, тъй като бе обещано заричане за киевски каски, полева болница и 350 бойци, които да бъдат изпратени в Литва. И надали е помогнало за репутацията на Германия това, че някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер преди малко беше номиниран за член на борда на съветския газов колос " Газпром ".

Седмицата едвам стартира и към този момент видяхме поредност от двустранни договаряния, планувани тристранни и четиристранни срещи, на които да бъде разисквано възходящото напрежение с Москва. Само в понеделник френският президент беше с Владимир Путин в Москва, немският канцлер се срещна с Джо Байдън във Вашингтон, а външните министри на Словакия, Австрия, Германия и Чехия се насочиха дружно към Киев.

Във вторник вечерта така наречен Ваймарски триъгълник се среща в Берлин - халтав съюз сред Франция, Германия и Полша, чиято цел е да ускори съдействието сред трите страни в спешни зони. Създаден е през 1991 година, с цел да поддържа излизането на Полша от комунистическото ръководство.

Срещите на тримата водачи - полският президент Анджей Дуда, френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц - са ясни образци за това по какъв начин интернационалните рецесии - в тази ситуация напрежението сред Русия и Украйна, могат да повлияят на репутацията на страните и водещи политически фигури.

Макрон е добре прочут (и от време на време нехаресван таман поради това) със своето предпочитание да ускори позициите на Франция на дипломатическата сцена, даже когато приказва за значимостта на укрепването на световното наличие на Европейски Съюз. Но преди да се насочи към Москва в понеделник, Макрон се погрижи да приказва с Лондон, Вашингтон и Брюксел. Понастоящем Франция заема ротационното председателство на Европейския съюз и президентът Макрон е бил наясно, че едно " сполучливо “ пътешестване до Москва надали би навредило на кандидатурата му за президент, макар че това към момента не е публично оповестено.

След срещата им президентът Путин сподели, че диалозите са били потребни и основни и че някои от концепциите на Макрон са " реалистични " и могат да образуват основата за по-нататъшни взаимни стъпки.

Олаф Шолц се оправя много по-слабо. Заглавията на немските медии крещят, че меденият месец за този към момента относително нов канцлер към този момент е завършил поради метода, по който се справяше с рецесията до този миг. Шолц е изправен пред алтернатива - немският бизнес и енергийните връмки с Русия са големи, а неговата Социалдемократическа партия е известна с раздялите си по отношение на връзките с Москва. Г-н Шолц също е в слаба позиция в немския парламент. И въпреки че той и най-близкият му консултант са известни като буйни еврофили и трансатлантици, немският канцлер явно усеща, че би трябвало да работи деликатно.

Докато предшественикът му Ангела Меркел беше почитан на международната сцена в спешни обстановки, Олаф Шолц направи в най-хубавия случай нерешително усещане. В най-лошия случай Германия беше изобразена от някои като обезсърчителен съдружник по време на рецесията към Украйна.

Най-богатата и най-мощната нация в Европейски Съюз в този момент се хвали отбранително, че е най-големият обособен донор, който оказва помощ за стабилизирането на Украйна в размер на почти 2 милиарда $ след рецесията в Крим през 2014 година Но в настоящето опълчване с Русия канцлерът Шолц се насочва към Москва и Киев на персонални визити едвам идната седмица.

А какво да кажем за президента Дуда?

В момента Полша заема ротационен ръководител на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, ОССЕ. Още през декември полският министър председател Матеуш Моравецки, разпален член на НАТО и трансатлантик уточни, че страната може да направлява и поучава Запада по отношение на Русия и нейните геополитически открити

Ролята, която Полша играе в рецесията сред Русия и Украйна, евентуално идва като облекчение за Варшава. Тя си завоюва известност в средите в и отвън Европейски Съюз като отстъпила народна власт с изказвания за операция на пресата, неуважение на правата на малцинствата или на дамите или гарантиране на самостоятелна правосъдна система. Полша отхвърля обвиняванията.

Това е конфликт в границите на Европейски Съюз, който съвсем несъмнено ще продължи, каквото и да се случи с Русия-Украйна. Напрежението сред Европейски Съюз и Съединени американски щати също ще продължи да тлее поради финансирането на огромните технологии и НАТО, а Европейски Съюз и Обединеното кралство след Brexit остават много надалеч от разрешаването на разликите си по отношение на Северна Ирландия.

Въпреки споделените опасения по отношение на Кремъл, дълготрайността на актуалната проява на единение сред западните съдружници не е обезпечена.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР