От две седмици министър-председателят Кирил Петков използва една статистика -

...
От две седмици министър-председателят Кирил Петков използва една статистика -
Коментари Харесай

Петков, избран си да управляваш, не да се съобразяваш

От две седмици министър-председателят Кирил Петков употребява една статистика - че 80% са срещу военната помощ за Украйна, с цел да оправдава бездействието на българската страна против нашествието на един деспот.

На първо място тази статистика е извънредно съмнителна - няма оповестено изследване, което да задава подобен въпрос и да получава подобен отговор.

Много откакто Петков стартира да развява 80-те %, излезе проучване, съгласно което 67% са за това " България да остане неутрална страна ". Някой е пропуснал обстоятелството, че България е част от НАТО, и че няма по какъв начин да бъде " неутрална " в сходен спор. А и самата Русия не позволява това, откакто още при започване на март ни разгласи за " неприятелска страна ", наред с всички други в Европейски Съюз.

Работа на ръководещите е да обяснят това на електората и да имат ясна отзивчива тактика за това по какъв начин да обосновават сложните си и от време на време противоречиви решения. Ако не са способни, нямат място в ръководството.

По-важният въпрос обаче е за какво министър-председателят и водач на групировката, спечелила изборите счита, че е обикновено да се преценява с публични изследвания. Това по никакъв метод не дава отговор на функционалностите нито на ръководещото болшинство в Народното събрание, нито на кабинета.

Управляващото болшинство има една задача - да следва политиката, която е декларирана при сформирането му. А тя бе ясно оповестена като проевропейска и пронатовска.

Кабинетът има сходна задача - да извършва програмата, за която е определен. Тя също би трябвало да е проевропейска и пронатовска.

Вместо това Петков избира да симулира тези позиции, само че не и да ги заема в действителност. Не е обикновено българският министър председател да споделя позиция, споделяна единствено от унгарския му сътрудник, определян от мнозина като единствения путинофил, ръководещ европейска страна. Не е обикновено министър председателят да повтаря опорките на пропутинските пропагандатори - че даряването на оръжие на Украйна ще ни въвлече във войната.

Би ли се съгласил министър председателят да съобрази всяко свое решение със социологическо изследване? Тогава би трябвало да подаде оставка - съгласно последното проучване на " Маркет Линкс " едвам 26% от българите имат доверие в държавното управление, 27% - в Петков, а ГЕРБ води пред Политическа партия.

Оправданията за вътрешна съпротива в лицето на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ не са годни - по тази причина Министерският съвет има министър-председател, а Народното събрание има 240 депутати, не 134. Ако България можеше да се ръководи със социологически изследвания, тези 240 депутати и този Министерски съвет биха били непотребни.

Болестта, от която страда Кирил Петков, е остаряла колкото политиката - назовава се популизъм. България, ръководена от популисти, е България, против която той сякаш се бори. Тази болест го изстреля във властта, само че тя ще го обрече и на къс престой в нея, в случай че не се отърси от признаците ѝ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР