От доклада на инспектората става ясно, че различни подразделения са

...
От доклада на инспектората става ясно, че различни подразделения са
Коментари Харесай

Служебният вътрешен министър: Отделни звена в системата са действали в услуга на Семерджиев

От отчета на инспектората излиза наяве, че разнообразни подразделения са работили по друг метод - някои са спазвали прецизно отговорностите си, до момента в който други в избрани моменти са подхождали по метод, по който нито законът планува, нито плануват разпоредбите в Министерство на вътрешните работи във връзка с Георги Семерджиев. Това сподели за Българска национална телевизия служеният вътрешен министър Иван Демерджиев.

„ Не може да се приказва за цялостна съгласуваност. Може да се приказва за обособени случаи, в които обособени звена в системата са работили в услуга на Семерджиев “, уточни министърът.

" Има някои неща, които са фрапантни, като това, че той е бил арестуван и пускан да избяга след задържането, което е неуместно. Имало е задоволително полицейски сили и има ясно написан протокол по какъв начин се работи в такива случаи, с цел да се обезвреди и обезпечи лицето, откакто е арестувано. След като е бил арестуван, той е бил позволен самичък да отиде до автомобила си под предлог да се освободи от накитите, които има и да се върне при служителите на реда, което е неуместно - това е един от случаите преди злополуката ", съобщи Иван Демерджиев.

„ Има още три случаи, които също са фрапантни, сподели министър Демерджиев. При тях са издавани наказателни постановления, т.е. действието е третирано като административно нарушаване в случай, че е имало всички налични данни, с цел да се рапортува като закононарушение и да се вземат ограничения във връзка с осъществено закононарушение “, сподели още Дерменжиев.

" Но никога не става въпрос за обща съгласуваност. Отделни структури от време на време в избрани дейности са взели участие - 2 или 3 структури на Министерство на вътрешните работи и една от тях е правила работата си, само че другите една или две са правили тъкмо противоположното и са съдействали на лицето. Никой не е взел решение той да бъде пуснат, а е позволено той да избяга. Никой не го е освободил - най-малко няма такива данни някой да го е освободил публично ", добави Иван Демерджиев.

„ Ако едно арестувано лице по този начин елементарно може да избяга от полицията при налични полицейски сили там - това е цялостен парадокс, акцентира министърът. Освен това, породи и въпросът за какво през 2014 година отчетът е извънредно обемен и стряскащ по мащаб и за какво едвам в този момент преглеждаме случая " Семерджиев " в случай, че това са дейности, нарушавания, трупани с години “, разяснява Дерменджиев.

" Акцентът на инспекциите би трябвало да бъде настоящата обстановка, а не да се връщаме 6 години обратно и да се ревизира по какъв начин едно лице е третирано 6 години обратно. Всички, които са работили и са позволили нарушавания, явно са знаели какво е осъществявано и всичките техни ръководители са били длъжни да знаят за тези дейности и са били длъжни да вземат отношение ", уточни още Демерджиев.

По всички близо 40 случая, свързани със Семерджиев, вътрешният министър е разпоредил да се образуват дисциплинарни производства и те да се движат оптимално бързо и чака напълно скоро резултати по тях.

По думите му, има данни и за отнасяне от страна на прокуратурата. А какъв брой високо стига " полицейският чадър " в Министерство на вътрешните работи ще стане ясно, когато завърши инспекцията. Ще обхване един етаж нагоре и според от данните, ще се види до къде ще стигне, безапелационен беше той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР