От днес започва изплащането на новия вид финансова помощ за

...
От днес започва изплащането на новия вид финансова помощ за
Коментари Харесай

Изплащат новия вид финансова помощ за хората с увреждания

От през днешния ден стартира изплащането на новия тип финансова помощ за хората с увреждания, оповестиха от Агенцията за обществено подкрепяне. Помощта ще бъде преведена по банков път , а за хората, които я получават посредством пощенските клонове , ще бъде налична след 15 февруари . Размерът на помощта за тази година е от 24 лв. за хората с най-ниски проценти неработоспособност до 198 лв. за хората с най-тежки увреждания. Социалните припомнят, че лицата, които до момента не са получавали интеграционни добавки по остарелия закон, би трябвало да подадат заявление в съответната дирекция по сегашен адрес до края на март, а новата помощ ще им бъде отпусната със задна дата , считано от 1 януари.
 
Новата помощ за хората с увреждания е написана в новия закон, който влезе в действие от началото на годината. Право на тази поддръжка имат пълнолетните хора с публикуван ТЕЛК , а размерът й се дефинира според от степента на понижена продуктивност в телковото решение.

 
Най-малката сума от 24 лв. е за хората с от 50 до 70 % понижена продуктивност , а най-голямата - 198 лв. - за лицата с над 90 %, с непозната помощ и получаващи обществена пенсия за неработоспособност.  Помощта има пет размера, като всеки от тях е привързан с линията на беднотия и ще се трансформира с увеличението на нейния размер през всяка последваща година.
 
Новото подкрепяне заменя старите интеграционни добавки, както и прекратените четвъртинки от обществената инвалидна пенсия, които получаваха хората с ТЕЛК в пенсионна възраст. От АСП припомнят, че лицата, които досега не са получавали интеграционни добавки, би трябвало да подадат заявление-декларация в обществената дирекция по сегашен адрес до 31 март, с цел да им бъде отпусната новата помощ.

 
Заявление на същото място би трябвало да подадат и хората, които получават месечна добавка за обществена интеграция за наем на общинско жилище, защото от 1 януари сумата се отпуска под формата на целева помощ и се превежда непосредствено на общините. Законът подсигурява, че никой няма да вземе по-малка сума от получаваната до края на 2018 година, напомнят още от организацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР