От днес в България действа ново служебно правителство, което ще

...
От днес в България действа ново служебно правителство, което ще
Коментари Харесай

Политологът Борислав Ангелов: Ако искаме да върнем българите от чужбина, трябва да направим живота тук по-добър

От през днешния ден в България работи ново служебно държавно управление, което ще работи до идващите предварителни парламентарни избори. Дали има баланс на силите и ще бъде ли реваншистки  настроено то, ще разберем от политолога Борислав Ангелов, който бе днешния посетител в предаването .
" Ако желаеме да върнем българите от чужбина, би трябвало да създадем живота тук по-добър, да покажем, че тук има вероятност, а освен да си приказваме нашите неща или да разкриваме секции в чужбина. Когато ние си свършим работата тук, те няма да желаят да вървят там. Трябва да си подредим страната по този начин, че нещата да вървят ", съобщи анализаторът.
" Можем да кажем, че има равновесие на силите в новото служебно държавно управление. Виждаме един набор от ляво и от дясно. Прави усещане, несъмнено, че няма представители на ГЕРБ. Другото, което прави усещане, е, че в държавното управление няма дами ", разяснява специалистът.
По думите му би било добре новото държавно управление да не бъде реваншистки настроено. " Реваншизмът води до противоположен резултат в политиката, води до нагнетяване и по-високо напрежение, до одобряване на позиции и по-късно до неналичието на разговор и реализиране на консенсус ".
Според Ангелов в България нормално упованията към служебните държавни управления са големи. " Неговият мандат е прекомерно къс. Те по тази причина имат и висок рейтинг, само че това значително зависи и от рейтинга на президента. Много е значимо изборите да бъдат почтени и транспарантни ", означи политологът.
" Това безмълвие за политическа партия " ИТН " им носи дивиденти, има позитивен резултат. Те без да водят огромна политическа акция, станаха втора политическа мощ. Целта е да не позволен някаква неточност и да влязат в пояснителен режим. Не считам, че мълчанието им е, тъй като не са подготвени за присъединяване във властта. Те са пресметнали риска и са премерили плюсовете и минусите и си взеха своето решение. Ще забележим гласоподавателите по какъв начин ще го одобряват като ход ", сподели още Борислав Ангелов.
" В българския политически живот държанието, което се наложи, е това на Бойко Борисов. Той последователно стартира да го постанова и стана преобладаващо държание в политическия живот. Да бъдат отписвани ГЕРБ сега, е огромен риск и омаловажаване на тяхната мощ ", счита специалистът.
По въпроса с връзките сред София и Скопие, Ангелов акцентира, че огромният външнополитически проблем на България е този със Северна Македония. " Обществото е обединено към концепцията, че България не би трябвало да отстъпва. От друга страна, върху нея има огромен напън както от Вашингтон, по този начин и от Берлин и Брюксел. Процесът на основаване на нови народи не е завършил. Той си върви. Независимо кой седи зад него. Същото се отнася и за езика. Това са едни действителности, които са на дневен ред ", смята още политическият анализатор.
За Борислав Ангелов аргументите за спора сред Русия и Украйна са най-много геополитически. " Самият Путин гледа на Украйна като част от така наречен " Руски мир ". Да, последните събития са свързани най-много с енергийния план " Северен поток 2 ". Конфликтът ще се позволи посредством пробутване на пренос, който да минава през Украйна. Няма да е това, което беше ", сподели още Ангелов.
Още акценти от диалога вижте във видеото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР