От днес трябва да заработи системата, която позволява на личните

...
От днес трябва да заработи системата, която позволява на личните
Коментари Харесай

Пациенти с положителен антигенен тест без право на безплатен PCR

От през днешния ден би трябвало да проработи системата, която разрешава на персоналните лекари да издават електронни посоки за безвъзмездни PCR-тестове на своите пациенти. Ако пациентът обаче има антигенен тест, няма право да получи гратис проучване на PCR. Това изясни в ефира на ръководителят на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София доктор Георги Миндов. 

" Това е едно индиректно доказателство, че сега фондът признава антигенния тест, за жалост това, което се получава в практиката, е, че когато се постъпва в болница антигенният тест не важи и би трябвало да бъде PCR-тест ", сподели доктор Миндов. 

По думите му, при електронните PCR-направления би трябвало да се заобикаля контакта на допустимо инфектирани с COVID-19 с други хора. Ето за какво пациентите трябва да се обадят на персоналния си доктор, а той ще реши положението и по-късно пациентите ще получат един буквено дигитален код, който е за лабораторията и могат да отидат в най-близката до тях лаборатория, да предоставят лична карта, кода в лабораторията и ще бъдат изследвани гратис.

" И отново споделям - единствено за заболели хора. Хора, които отиват в чужбина или на курорт също няма да получават посоки и изобщо да не се обръщат към персоналните си лекари ", акцентира ръководителят на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София. 

Той благодари на Лекарския съюз и на договарящите, че е отпаднала регулацията в издаването на PCR-направления и че по този начин персоналните лекари могат да издават нужния брой проучвания и нямат предел.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР