От днес със заповед на здравния министър е сформирана оперативна

...
От днес със заповед на здравния министър е сформирана оперативна
Коментари Харесай

Сформирана е оперативна работна група, която ще следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV

От през днешния ден със заповед на здравния министър е образувана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространяването на ковид 2019-nCoV, както и да предприеме ограничения за ограничение опцията от транспорт и разпространяване на вируса у нас. Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни заболявания, Експертния съвет по инфекциозни заболявания към министъра на опазването на здравето, Министерството на външните работи, Главна дирекция „ Гранична полиция “ към Министерството на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност “. Това уточни основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.

По думите му оценката на Европейски център за предварителна защита и надзор на болесттите е, че бъдещето разпространяване на ковид 2019-nCoV е доста евентуално, като опасността за импорт в Европейския съюз е междинна, а предприеманите от държавния здравен надзор на страните-членки ограничения, са съответни.

„ Въпреки ниската възможност за импорт на вируса у нас, е основана нужната организация, с цел да бъдем в подготвеност – няколко пъти към този момент е проиграна процедурата за реакция при подозрение за лице, притежател на ковид 2019-nCoV “. Това съобщи шефът на Столична РЗИ доктор Данчо Пенчев.

В момента на летище София се реализира засилен надзор, в това число с термометриране посредством инфрачервени термокамери, като изключително внимание се обръща на пасажерите, идващи от Москва, Истанбул и Лондон – градовете, в които има прехвърляне на пътуващи от Китай.

По отношение на българския отбор от Петрич, дошъл по-рано през днешния ден от Пекин, доцент Кунчев изясни, че са подхванати нужните противоепидемични ограничения. Дадени са инструкции на персоналните им лекари, които в период от 14 дни да наблюдават тяхното здравословно положение. За задачата в болничното заведение в Петрич е оголен профилиран кабинет, към който членовете на ансамбъла могат да се обръщат при недоволства.

Информация за разпространяването на ковид 2019-nCoV и за ограниченията, които здравните управляващи подхващат в международен мащаб, страната ни получава от Световната здравна организация, Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите в Стокхолм, Комитета за здравна сигурност към Европейската комисия в Люксембург и Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Атланта.

По тематиката за грипната конюнктура в България доцент Кунчев заяви, че сега на територията на 1/3 от страната има установена нараснала заболяемост – над 227 души на 10 000 население, което е повода за оповестяване на грипна зараза. Резултатите от вирусологичните проучвания на взетите от пациентите проби демонстрират, че превалира вариантът H3N2.

Той визира най-вече деца от 5 до 14-годишна възраст, като следват групата на децата до 5-годишна възраст и младежите. „ Тази година се следи по-ниска заболяемост измежду интензивно трудещите се и възрастовата група над 65 години. Последното се дължи както на обстоятелството, че при възрастните е налице прочут имунитет към въпросния вариант, по този начин и на покачвания тази година интерес към противогрипната ваксина “, уточни доктор Кунчев.

С рекомендациите към лицата, пътуващи до Китай и идващи от Китай, може да се запознаете в атачмънта.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР