От днес с 10 години се удължава Роуминг като у

...
От днес с 10 години се удължава Роуминг като у
Коментари Харесай

От днес - още 10 години евтин роуминг в ЕС без скрити такси

От през днешния ден с 10 години се удължава „ Роуминг като вкъщи “, оповестиха от Европейската комисия. Това е схемата, с помощта на която  пътуващите в Европейски Съюз, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия ще могат да се обаждат, да изпращат SMS-и и да употребяват интернет в чужбина без спомагателни такси .

Същевременно от през днешния ден влиза в действие нов правилник. Той ще усъвършенства достъпа до незабавни повиквания в целия Европейски съюз и ще подсигурява даването на ясна информация за услугите, които могат да подлежат на спомагателни такси.

По-бърз мобилен интернет при пътешестване

Потребителите ще имат право на същото качество на мобилен интернет в чужбина, каквото получават вкъщи. Операторите трябва да подсигуряват достъп до 4G или 5G мрежи, ако такива има в посещаваната дестинация. Клиентите би трябвало да могат да намерят информация за достъпността на мрежата в своите контракти за мобилни услуги и на уебсайтовете на операторите.

Предотвратяване на непредвидени скрити такси

Когато потребителите пътуват със самолети или кораби, мобилните телефони могат автоматизирано да се свързват към бордовата мрежа, обезпечавана от спътници. Ползването на услуги за мобилна връзка, предоставяни от неназемни мрежи, може да е обвързвано с доста високи спомагателни такси.

Новите правила задължават операторите да пазят своите консуматори и да ги уведомяват, в случай че техните телефони се свързват към неназемни мрежи. Освен това операторите би трябвало автоматизирано да прекъсват мобилните услуги, когато таксите през неназемни мрежи доближат 50 евро или друга авансово избрана граница. Операторите могат да оферират спомагателни услуги, да вземем за пример опция за отвод от прилагане на роуминг на самолети и кораби.

Повече информация за по-добър избор

При пътувания в чужбина повикванията към номера за обслужване на клиенти, застрахователни услуги и услуги на самолетни компании, както и изпращането на SMS-и за присъединяване в състезания или събития могат да бъдат по-скъпи в сравнение с вкъщи. Операторите би трябвало да подсигуряват, че дават на потребителите информация за типовете телефонни номера, които могат да доведат до спомагателни разноски, когато клиентите потребителите набират или получават достъп до тях от чужбина. Операторите би трябвало да осведомят потребителите посредством автоматизирани SMS известия, изпращани при прекосяване на границата към друга страна от Европейски Съюз, както и в договорите за услуги.

112 - незабавни повиквания при пътувания

Новите правила за роуминг а подсигуряват, че жителите познават единния номер на Европейски Съюз за незабавни повиквания 112, който могат да употребяват на всички места в Съюза, с цел да се свържат със службите за незабавна помощ. До юни 2023 година всички оператори би трябвало да изпращат автоматизирани известия до своите клиенти, пътуващи в чужбина, с цел да ги осведомят за наличните различни средства за свързване със службите за незабавна помощ, да вземем за пример посредством текст или приложения в действително време.

По-ниски цени сред операторите

Новият правилник дефинира по-ниски цени на едро и надлежно разноски на операторите, употребяващи мрежи в чужбина, с цел да дават услуги на своите пътуващи клиенти. Пределните цени на едро са следните:

• За  транспорт на данни  - 2 €/GB през 2022 година, 1,8 €/GB през 2023 година, 1,55 €/GB през 2024 година, 1,3 €/GB през 2025 година, 1,1 €/GB през 2026 година и 1 €/GB от 2027 година нататък;

• За  гласови повиквания  - 0,022 €/min в интервала 2022—2024 година и 0,019 €/min от 2025 година нататък;

•  За  SMS  - 0,004 €/SMS в интервала 2022-2024 година и 0,003 €/SMS от 2025 година нататък.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР