От днес Русия официално прекратява участието си в международния Договор

...
От днес Русия официално прекратява участието си в международния Договор
Коментари Харесай

Русия официално прекратява участието си в Договора за открито небе

От през днешния ден Русия публично приключва присъединяване си в интернационалния Договор за намерено небе. Това оповестиха от съветското министерство на външните работи, съобщи БНР.

Русия разгласи, че напуща “Открито небе” още през юни, а през днешния ден изтича шестмесечният период, след който излизането на страната от контракта се счита за дефинитивно.

От съветското министерство на външните работи обявиха, че договорът е станал жертва на вътрешната битка сред разнообразни групи за въздействие в Съединените щати, в която са надвили по този начин наречените “ястреби”.

Официален Вашингтон разгласи отдръпването си от интернационалното съглашение през ноември 2020 година. От съветското външнополитическо ведомство акцентират, че без присъединяване на Русия и на Съединените щати успеваемостта на Договора внезапно понижава.
свързани новини3057на 02.10.2021
Той беше подписан през 1992г. в Хелзинки и дава право на страните по него да правят взаимни наблюдателни полети над военни обекти. Получената информация се събира в обща база данни, до която имат достъп към от 30 страни, измежду които и България.

Това бе и един от главните доводи на Москва да напусне Договора, защото достъп до данните имат и страни, които са излезли от него - като Съединени американски щати, които не разрешават инспекции над свои бази в страни, които са страни по съглашението.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР