От днес отварят изцяло заведенията за хранене и развлечения, но

От днес отварят изцяло заведенията за хранене и развлечения, но ...

На ресторант и на закрито, но до 23.00 ч. и при 50% заетост


От днес отварят изцяло заведенията за хранене и развлечения, но ще работят под условия - 50% заетост от капацитета и работното време от 6.00 ч. сутринта до 23.00 ч. вечерта. С новата заповед от днес отпадат и ограниченията към големите нехранителни магазини, разрешава се и провеждането на фестивали и сценични прояви. Но и при тях остава условието за не повече от 30% от капацитета и носене на маски.

На 1 април отвориха само откритите части на заведенията, като най-привилегировани бяха тези, които имат летни градини, макар и голяма част от тях да са напълно затворени, така наречените аквариуми все пак имаха имаха право да работят. Сега вече клиентите могат да сядат и вътре, което ще е удобно за все още хладните вечери. Остава обаче ограничението за до шестима на маса.

От бранша се надяват скоро да си върнат и сигурността в професиите им, защото заради кризата много млади хора се преориентираха и в момента има трудности при намирането на персонал. Собствениците и управителите на заведенията се надяват в даден момент да отпадне и изискването персоналът да е с маски, защото комуникацията с клиентите в момента е затруднена.

"Искрено се надявам да е последното отваряне и да не следва ново затваряне, защото това е огромен шок за нас, за нашите клиенти, най-вече нека не забравяме, че в тези ресторанти работят живи хора, които хранят семейства", заяви Илиан Сърнев, който е управител на заведение.

"Най-голямата щета е, че с настъпване на пандемията се разруши доверието в професията сервитьор, барман, сушист, хостеса, управител. Просто те усещат, че това е несигурно място за работа и тази професия не има дава развитие", коментира Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

Източник: bnt.bg