От днес Община Банско пoлзва слънчева енергия от фотоволтаична централа

...
От днес Община Банско пoлзва слънчева енергия от фотоволтаична централа
Коментари Харесай

Съоръжение за зелена енергия доставя електричество в общинска администрация – Банско

От през днешния ден Община Банско пoлзва слънчева сила от фотоволтаична централа с обща мощ до 35 к W, инсталирана върху покрива на постройката на Общинската администрация.

Инсталацията е осъществя по план на Национален поверителен екофонд посредством Програма “Микропроекти за климата “ на общата стойност 61 652 лева, от които 50 хил.лв са финансирани от НДЕФ, а останалите са от съфинансиране на Община Банско.

Общата цел на плана е ориентирана към основаване на резистентен модел за произвеждане и ползване на сила при уравновесено оползотворяване на стандартни и възобновими енергийни запаси на основата на модерни и новаторски енергийни технологии.

Тези ограничения са част от процеса на осъществяване на „ зелената ” политика на Община Банско. Използването на слънчева сила ще разреши на Община Банско да бъде по-малко подвластна от електропреносната мрежа и ще понижи разхода на средства за сметки за електрическа енергия.

Не на последно място по значение е понижаване замърсяването на въздуха с въглероден диоксид от потреблението на твърдо гориво. Това е значимо освен за жителите на града, само че има отражение и върху туристическия бизнес, защото интензивният туристически сезон съответствува с отоплителния, а качеството на въздуха е значим фактор за привличане на туристи.

Проектът за фотоволтaична централа за лични потребности е следващият от доста други в поредната политика, насочена към стабилно и екологично развиване на община Банско. Като образци могат да бъдат посочени прекосяването на безхартиен документооборот в Общинска администрация, топлоцентралата на биомаса, акциите за разделно събиране на разнообразни типове боклуци, просветителни планове и доста други.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР