От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за

...
От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за
Коментари Харесай

Кой има право на санаториум за 10 дни с пари от НОИ

От през днешния ден Националният застрахователен институт стартира осъществяването на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 година

Подписани са договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, реализатори на програмата.

Програмата за един човек е с дълготрайност 10 дни, като цената на нощувките и частичната помощ за храна от 9, 00 лева дневно се поема от държавното публично обезпечаване. 

Всяко лице, за сметка на бюджета на ДОО, има право да употребява единствено за едно заболяване до четири съществени диагностични и лечебни процедури на ден. Заболяването би трябвало да е диагностично конкретизирано и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ.

Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат обезпечените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова акцидент и професионална болест. За тях би трябвало да са импортирани или дължими осигурителни вноски за шест поредни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се организира рехабилитацията.

 istock istock

Право на паричната помощ имат и лицата, които получават персонална пенсия за неработоспособност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното им решение да не е изминал и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ.

Подробна информация за изискванията за прилагане на програмата, изпълнителите на активността, нужните документи и болесттите, за които се организира профилактика и рехабилитация, е оповестена в рубриката „ Физически лица “/„ Обезщетения и помощи по българското законодателство “/„ Парични помощи за профилактика и рехабилитация “ на интернет страницата на Национален осигурителен институт.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР