От днес нататък няма да се изисква информирано съгласие за

...
От днес нататък няма да се изисква информирано съгласие за
Коментари Харесай

Ново 20: Без подписване на информирано съгласие преди ваксинация

От през днешния ден нататък няма да се изисква осведомено единодушие за слагане на ваксина против COVID-19. Това разгласи здравният министър Стойчо Кацаров.

Темата е била разисквана преди дни с шефа на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите Андреа Амон. Становището на Амон е било, че няма здравно условие за подписването на такова единодушие. 

„ Извършихме инспекция на нормативните учредения за какво в България се изисква такова единодушие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински учредения за това. Това се правеше въз основата на заповед на здравния министър от декември предходната година. Днес подписах заповед, с която анулирам това условие ”, сподели той.

„ Досега системата за документи не позволяваше да се издават такива за наново преболедувал. От през днешния ден това към този момент е реалност. По предложение на проф. Кожухарова утвърдих формулировка, която споделя, че 90 дни след първичната регистрация на зараза, в случай че има втора – това се смята за наново заболяване и реинфекция ”, заяви още Кацаров.

Той обави, че от вторник пускат и открита телефонна линия, на която лекари от Медицинския университет в София ще дават отговор на въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксина цията.

„ Няма потребност сега да се възползваме от механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз ", съобщи Кацаров.

Следващата седмица се чака да бъдат обезпечени още над 1 милион щадящи проби за потребностите на учебните заведения, стана ясно още от думите му. Досега на Министерството на образованието и науката са били предоставени близо 900 хиляди теста.

„ Гледах през вчерашния ден президентския спор. Огорчих се от казаното от проф. Анастас Герджиков, тъй като то не дава отговор на истината. Той сподели, че лекарите в лечебните заведения не си получават парите. Това не е правилно. Всички средства са изплатени на лечебните заведения до стотинка. Вероятно идната седмица Министерският съвет ще гласоподава спомагателни средства за работещите на първа линия ”, заяви здравният министър.

Той опроверга и изказванието на Герджиков, че лечебните заведения нямат медикаменти. „ Още на 1 септември издадох заповед за възбрана на износа на медикаменти, които се употребяват за лекуване на COVID-19. Досега не е имало никакъв проблем с което и да е било лекарство ”, безапелационен бе Кацаров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР