От днес косоварите имат право да влизат в Сърбия със

...
От днес косоварите имат право да влизат в Сърбия със
Коментари Харесай

Сърбия и Косово: бурето с барут може всеки миг да избухне


От през днешния ден косоварите имат право да влизат в Сърбия със своите паспорти, издадени в Прищина, само че не и с колите си, в случай че не са със сръбски регистрационни номера. Конфликтът в района рискува още веднъж да избухне.

52-годишният косовски сърбин Веролюб Петронич паркира колата си на оживена улица в северната част на град Митровица. Мъжът живее в от повече от 20 години, само че автомобилът му има сръбски регистрационни номера. Това надалеч не е единствената чудноватост от всекидневието на Петронич, който не желае да загатваме къде работи " от съображения за сигурност ".

Той е жител на Косово и живее в Косово, само че публично се е отписал от страната, с цел да може да получи сръбски паспорт. Попитан дали това не е прекомерно неуместно, той дава отговор с неспокойствие: " Искам просто да пътувам със фамилията си ", споделя той. " Повече не ми и би трябвало. "
Редакцията предлага
Кашата към регистрационния номер и документите за идентичност на Петронич е мъчно разбираема за външен човек. Косово, тогавашната самостоятелна област в състава на, е самостоятелна страна от 1999 година насам. А през 2008 година страната публично разгласи независимостта си.

Еднакво отнасяне от двете страни на границата

Сърбия обаче продължава да не признава държавността на Косово, което води до фрапантни последствия за всекидневието на хората. Те нямат право да влизат в Сърбия с документите си от Косово или с коли, чиито регистрационни номера са издадени там. Косово до момента следваше друга процедура - частично тъй като бе подложено на интернационален напън - и позволяваше влизането със сръбски документи и сръбски автомобилни номера.

Но този въпрос е извънредно оспорван и в самото Косово, изключително в този момент, когато ръководи държавното управление на Албин Курти. Левият министър председател е доста по-самоуверен по отношение на Сърбия – повече от който и да било негов предходник.

Ключовият проблем тук е реципрочността – т.е. съществуването на идентичен или съпоставим метод и отношение. Целта, оповестена от Курти, е последователно въвеждане на взаимност в двустранните връзки със Сърбия. Правителството му не желае да одобри, че косовските жители нямат право да влизат в Сърбия с документите и регистрационните си номера, до момента в който в това време Косово признава тези, които са издадени от Белград.
 Как са разпределени сърбите и албанците в Косово
Как са разпределени сърбите и албанците в Косово

Когато при започване на август държавното управление в Прищина стартира да ползва взаимност при влизането в станата, това докара до. Косовските сърби блокираха пътищата към граничните пунктове с тежки камиони. Сърбия изпрати в пограничните области бронирани машини и изтребители, а Косово - специфични полицейски елементи. Появиха се и информации за стрелби.

Предстои ли още веднъж напрежение?

Под натиска на Европейски Съюз Косово краткотрайно се въздържа от осъществяването на своите проекти. В края на предходната седмица, с посредничеството на Европейски Съюз, бе реализиран краткотраен непълен компромис. От 1 септември 2022 година косовските жители към този момент могат да пътуват до Сърбия с персоналните си документи. Но въпросът с регистрационните номера на колите остана без решение. Заради това Косово още веднъж заплашва да спре да позволява в страната транспортни средства със сръбски номера, в случай че Белград не преразгледа позицията си. А това значи, че има заплаха напрежението от началото на август отново да се повтори.

Всеки път, когато въпросът за реципрочността бъде издигнат, напрежението в северната част на Косово ескалира. Този район е съвсем напълно обитаем със сърби. Всекидневният живот е доминиран от политици и предприемачи, които са правилни на сръбския президент Александър Вучич.

Митровица - един разграничен град

Сръбското въздействие се усеща напълно отчетливо в северната част на Митровица. На север от река Ибър живеят съвсем единствено етнически сърби, веят се сръбски флагове, колите имат сръбски номера, надписите са на сръбски. И съвсем всякога, когато косовските управляващи подхващат дейности - без значение дали става въпрос за използване на ограничения за взаимност или за полицейски акции против проведената престъпност - избухват вълнения.

Митровица - на напред във времето се развява сръбското знаме

Сега политическите представители на, които са в Народното събрание и държавното управление, заплашват да се отдръпват от всички институции, в случай че не се стигне до компромис за идентичното отнасяне. В това число и от съдилищата, полицията и прокуратурата.

Иначе в Северно Косово към момента всичко наподобява умерено. В северната част на Митровица хората се разхождат из центъра и посещават уличните кафенета. Мнозина от тях обаче живеят с чувството за идна опасност.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР