От днес до края на седмицата на територията на цялата

...
От днес до края на седмицата на територията на цялата
Коментари Харесай

Засилени проверки на товарни автомобили и автобусите

От през днешния ден до края на седмицата на територията на цялата страна е в ход профилирана полицейска интервенция с фокус – надзор на товарните коли и рейсовете. Тя се осъществя по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция Roadpol и аналогични дейности се организират на територията на всички страни-членки, заяви на брифинг основен контрольор Дамян Владинов от Главната дирекция „ Национална полиция “.

У нас инспекциите се правят от взаимните екипи на Пътна полиция, Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация “ и ИА „ Главна ревизия по труда “. Основното, за което се следи, е съблюдаване на скоростните режими, недопускане на ръководство след приложимост на алкохол или наркотични субстанции, съблюдаване на времето за почивки от водачите, недопускане на претоварване и безупречност на документите, посочи Антон Ставрев от ИААА.

В календара на Roadpol инспекциите за придвижването на този вид транспортни средства се правят три пъти годишно. Причината за това е, че при случаи на пътнотранспортни катастрофи с присъединяване на товарни коли и рейсове, последствията и броят на починалите и ранените са доста по-големи спрямо останалите тежки пътни произшествия.

Поради нарушавания, осъществени от водачи на рейсове, през 2023 година са настъпили 173 тежки ПТП, при които са починали 6-ма и са ранени 241 участници в придвижването по пътищата. За същия интервал заради нарушавания, осъществени от водачи на товарни коли, са настъпили 669 тежки ПТП, при които са починали 60 и са ранени 830 участници в придвижването по пътищата.

Най-честите аргументи за това са:

при водачите на рейсове - погрешен транспорт на хора (41 ПТП), лишаване на преимущество (18 ПТП, от които при лишаване преимуществото на пешеходец са настъпили 11 ПТП), придвижване с несъобразена скорост (17 ПТП), неспазване на отдалеченост (12 ПТП);
при водачите на товарни коли - осъществяване на неправилни маневри (216 ПТП, от които 60 заради придвижване на заден ход), придвижване с несъобразена скорост (149 ПТП), лишаване на преимущество (132 ПТП, от които при лишаване преимуществото на пешеходец са настъпили 61 ПТП и при лишаване на преимущество на кръстовище – 61 ПТП), неспазване на отдалеченост (71 ПТП).

*Източник: www.mvr.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР