От днес до 16 март 2018 г. учениците от ХII

...
От днес до 16 март 2018 г. учениците от ХII
Коментари Харесай

Задължителният зрелостен изпит по български език ще е на 21 май, от днес се подават зявления

От през днешния ден до 16 март 2018 година учениците от ХII клас, които желаят да се явят на държавни зрелостни изпити (ДЗИ), би трябвало да подадат заявки до шефовете на учебните заведения, в които се образоват.

За тази образователна година няма промени в учебно-изпитните стратегии, в които са регламентирани типът и форматът на изпита и образователното наличие.

Задължителният зрелостен изпит по български език и литература ще се организира на 21 май , а вторият наложителен изпит ще е на 23 май . ДЗИ по избор ще са от 29 май до 1 юни по график, който ще бъде разгласен в допълнение.

В заявките си за явяване на ДЗИ младежите показват, че с изключение на на наложителния изпит по български език и литература, ще се явят по избран предмет на втори наложителен изпит, както и дали ще поставят трети изпит, който е по избор .

Зрелостниците могат да избират за втори наложителен изпит, както и за ДЗИ по избор сред следните предмети: математика, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, география и стопанска система, история и цивилизация, биология и здравно обучение, метафизичен цикъл и непознат език.

Зрелостниците в професионалните гимназии могат да не се явяват на втори наложителен държавен зрелостен изпит.

Законът за предучилищното и учебното обучение разрешава като оценка от втория наложителен ДЗИ в дипломата им да се запише средноаритметичната стойност от оценките, получени на държавните изпити за придобиване на професионална подготовка.

Държавните зрелостни изпити са писмени и анонимни. Провеждат се в границите на 4 астрономически часа, като за учениците със специфични просветителни потребности са планувани в допълнение 2 астрономически часа. По всеки от предметите учениците дават отговор на въпроси с избираем отговор и на въпроси със свободен отговор. По български език и литература, непознат език, история и цивилизация, география и стопанска система и по философия се изисква основаване на текст, а по математика – решение на задания. Всеки изпит се прави оценка с най-много 100 точки.

На уеб страницата на МОН (рубрика Общо обучение, подрубрика Държавни зрелостни изпити) е оповестена подробна информация, настояща към 28 февруари 2018 година, за решенията на висшите учебни заведения в кои професионални посоки и специалности ще одобряват с оценките от матурите, както и за кои специалности оценките ще бъдат включени в балообразуването за кандидат-студентска акция 2018 в упълномощените висши учебни заведения в България. За метода на балообразуване зрелостниците би трябвало да потърсят информация от съответното висше учебно заведение.

До 18 май 2018 година учениците ще получат служебна записка за допускане до ДЗИ и ще бъдат оповестени описите с разпределението на зрелостниците по учебни заведения, здания и зали.
Изпитните работи ще бъдат оценени в интервала от 25.05.2018 година до 08.06.2018 година Резултатите от матурите ще бъдат оповестени до 13 юни 2017 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР