От днес (15 ноември) Министерството на икономиката и индустрията, съвместно

...
От днес (15 ноември) Министерството на икономиката и индустрията, съвместно
Коментари Харесай

От днес купуваме стоки на по-ниски цени - вижте кои храни влизат в потребителската кошница

От през днешния ден (15 ноември) Министерството на стопанската система и промишлеността, взаимно с всички, които към този момент са подписали Декларация за партньорство, стартира самодейността “Достъпно за вас ". Тя има за цел да бъдат реализирани трайно ниски цени за българските консуматори на питателните артикули от първа нужда.

Инициативата ще се осъществя поетапно в партньорство сред Министерството и обособените търговски вериги, непринудено приемащи изискванията на самодейността. Обхватът на акцията планува обезпечаване на седем продуктови групи от дребната потребителска кошница, отговарящи на нормалните условия за качество и съдържащи всички нужен артикули за разнообразно хранене.

Кампанията започва с фокус върху най-малко 50 продукта от дребната потребителска кошница. От тях минимум 16 продукта в един магазин би трябвало да са маркирани с логото на акцията. Министерството на стопанската система разчита на пазарните механизми и на свободната конкуренция като цели по-добри цени за българските консуматори, образувани на пазарен принцип и посредством доброволното партньорство сред страната и бизнеса. Кампанията стартира поетапно в партньорство с обекти от по – огромните търговски вериги, като се водят диалози и с по-малки районни такива.

За повишение на информираността на потребителите, всеки един търговски обект, който се е присъединил в акцията, ще употребява логото на самодейността " Достъпно за вас “. То ще бъде позиционирано до стоката, която е препоръчана в съответната седмица.

Всяка седмица присъединилите се комерсиалните вериги ще оферират храни на допустимо най-ниската за тях цена от няколко съществени групи – самун и зърнени храни, варива, месо и месни артикули, млечни артикули, яйца, плодове и зеленчуци, скотски и растителни масла и мазнини. Продуктовата кошница за съответната седмица ще се включи в брошурите на веригите, в това число и в цифровите им издания.

Министерството на стопанската система продължава диалозите с всички евентуални сътрудници, които имат предпочитание да се включат в акцията, с концепцията тя да доближи до потребителите във всяко едно обитаемо място.

Провеждането на акцията няма за цел да засегне производителите или дистрибуторите на по-ниско равнище от веригата за доставки, в противен случай – предизвиква комерсиалните вериги да работят по-тясно с тях. Инициативата " Достъпно за вас “ се организира в унисон с механизма в така наречен " Зелен документ “ на Европейската комисия за най-хубави практики сред търговците във веригата на доставките, където главно се визират питателните артикули.

На седмична база в Министерството на стопанската система и промишлеността ще се прави разбор, с цел да се следи динамичността на цените. В идващ стадий през уеб страницата на ведомството, в особено направена платформа потребителите ще могат да изберат подобаващ за тях артикул и да видят от кое място могат да го закупят.

Инициативата има за цел да обезпечи осведоменост на потребителите и досегаемост до съществени хранителни артикули от дребната потребителска кошница, посредством предлагането им на допустимо най – ниски цени, базирайки се на правилата на конкурентност, без да оказва отрицателно въздействие върху останалите участници в икономическите връзки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР