От днес, 1 август, поскъпва стажът за пенсия, който хората

...
От днес, 1 август, поскъпва стажът за пенсия, който хората
Коментари Харесай

Поскъпва стажът за пенсиониране, който хората могат да си купят

От през днешния ден, 1 август, нараства стажът за пенсия, който хората могат да си купят. Причината е, че с влизането в действие на бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2023 година се усилва минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се от 710 на 780 лв.. Размерът на вноската при закупен стаж е % от този приход.

От през днешния ден минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се, както и на тютюнопроизводителите и земеделските стопани, се покачва от 710 на 780 лв. – колкото е минималната работна заплата за тази година. По закон всеки, който желае, може да си купи до пет години недостигащ стаж за пенсия, също и образованието във висше или полувисше образователно заведение, както и времето на докторантура.

Размерът на вноската при пазаруването на стажа е 19,8% върху минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се. До 31 юли това правеше 140,58 лв. за всеки недостигащ месец, а от 1 август става 154,44 лв..

Традиционно, от опцията за пазаруване на недостигащ стаж за пенсиониране се възползват по няколко хиляди души на година, защото не съумяват да съберат нужния застрахователен стаж, а са навършили нужната възраст за пенсиониране.

През тази година дамите би трябвало да имат застрахователен стаж от 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР