От девет на петима членове да бъде намален съставът на

...
От девет на петима членове да бъде намален съставът на
Коментари Харесай

Парламентът намали членовете на КЕВР от 9 на 5

От девет на петима членове да бъде понижен съставът на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/

Това гласоподава Народното събрание на първо четене, съобщи Българска телеграфна агенция. Това стана с промени в Закона за енергетиката, импортирани от депутати от ръководещата коалиция. "За " бяха 122 депутати, "против " - девет народни представители.

Преди гласуването беше направена инспекция на кворума в залата по искане на Движение за права и свободи.

Промените плануват съкращаването на броя в състав "Енергетика " да е от четирима на двама, както и да бъде отстранено условието за един член на комисията с юридически стаж и един член с опит в областта на стопанската система. Чрез препоръчаната смяна се усъвършенства численият състав на КЕВР като самостоятелен колегиален орган, се споделя в претекстовете на вносителите. Според тях по този начин ще бъдат осъществени и обилни финансови икономии.

Проектът планува по-широки дефиниции на легалните термини "стаж в региона на енергетиката " и "стаж в региона на водоснабдяването и канализацията ". За подобен да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и при търговци с подобен предмет на активност, само че регистрирани и/или лицензирани на територията на друга страна членка, взеха решение депутатите. Ще се признава и стаж в региона на финансите, счетоводството, търговията с финансови принадлежности или банковото дело, свързани с енергийния бранш.

Още при започване на дебатите от ГЕРБ-СДС оспориха правото законопроектът да бъде включен в днешния дневен ред, тъй като са нарушени периоди, планувани в правилника на Народното събрание. Нямало и отчети от извършено публично разискване.

Основният претекст за законопроекта - обилни финансови икономии, не е предпазен с числа, означи Искра Михайлова от ПГ "Възраждане ", заявявайки че парламентарната група няма да го поддържа. Не се преглежда в залата законопроектът на групата по същата тематика, добави сътрудника ѝ Цончо Ганев. Колко икономии ще извършите с съкращаване членовете на КЕВР и какъв брой пари ще похарчите за основаването на нова държавна администрация у нас, оспори претекстовете за измененията той.

Председателят на комисията по енергетика Радослав Рибарски изясни, че законопроектът на "Възраждане " не е бил добре направен.

Ако изградим тази комисия по този начин, както е в другите европейски страни, тя ще стане добре работещ орган, ще се увеличи и доверието в нея, уточни Рамадан Аталай /ДПС/. Според него петима души не могат да упражняват надзор, да вършат инспекция на проектите, които оферират трите ЕРП-та, топлофикациите, ВиК сдруженията. КЕВР съблюдава правила и може да се каже, че през последните пет години е най-независимата и професионалната комисия, съобщи депутатът. Според него ръководителят на КЕВРИван Иванов би трябвало да бъде изпратен с почести. В същото време Аталай укори ДСБ, че са се отдръпнали от техния човек в нея. Не обсебвайте цялата власт, не пипайте самостоятелната комисия, прикани ръководещите представителят на Движение за права и свободи. Не знам за какво господин Кирил Петков желае всички протестиращи да се явят пред неговия кабинет, попита той.

Днешното решение няма да докара до възстановяване ситуацията на енергийния пазар, означи Радомир Чолаков /ГЕРБ-СДС/. От парламентарната група също опазиха професионализма на ръководителя на КЕВР и упрекнаха ръководещите, че борят корупцията единствено в заявления. С този законопроект нагласявате критериите по този начин, че да паснат на претендентите, които към този момент имате, въпреки това вземате цялостния надзор върху комисията, включи се в дебата Делян Добрев. Той направи обосновано по думите му съмнение, че новият ръководител на КЕВР ще е член на Надзорния съвет или ръководител на ББР, а за експерт-енергетик ще бъде номиниран енергиен търговец, работил под контрола на КЕВР и получил лиценза си от нея, което го слага в спор на ползи.

Ние сме предложили Иван Иванов за ръководител на регулатора, фактът, че след седем години по този начин се приказва за него, значи няма потребност от коментар - това е "Демократична Българи ", съобщи Георги Ганев.

Нямаме доверие в КЕВР, още повече, в случай че ГЕРБ и Движение за права и свободи бранят нейната самостоятелност, разяснява Николай Ангов от "Продължаваме Промяната ".

Миналата година "Софийска вода " е разпределила дивиденти от към 37 млн лева, откакто КЕВР е разрешила загубите да се калкулират в цената на водата, означи Емил Георгиев от ПГ "БСП за България ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР