От десетилетия потенциално смъртоносни зелени водорасли се натрупват в заливи

...
От десетилетия потенциално смъртоносни зелени водорасли се натрупват в заливи
Коментари Харесай

Учени алармират: Смъртоносни водорасли по френски плажове могат да ви убият за секунди

От десетилетия евентуално смъртоносни зелени водорасли се натрупват в заливи на северозападното крайбрежие на френската област Бретан, оповестява вестник „ Гардиън ”. Там са едни от най-посещаваните от туристи и локални места за отдих по крайбрежието на Атлантическия океан.

Според еколозите цъфтежът на извънредно огромни количества зелени водорасли е обвързван с нитратите в торове, боклуци от интензивното развъждане на прасета, птици и млечни артикули в района, постъпващи в речната система и навлизащи в морето, осигурявайки натурален тор за водораслите, показва БГНЕС.

Освен това, когато водораслите се разпадат, джобове от отровни сероводородни газове попадат в капан под кората на тънките морски водорасли и ги прави евентуално съдбовни за хората, в случай че стъпят върху тях.

Според Андре Оливро, някогашен газов механик и природозащитник, газът “може да ви убие за секунди. ”

Токсичната наслойка, която може да докара до загуба на схващане и сърдечен арест, се излива на брега от десетилетия, само че природозащитниците настояват, че казусът се е влошил това лято заради метеорологичните условия.

„ Притокът на зелени водорасли стартира доста рано, имаше няколко стихии, а юни беше относително мокър месец, което докара до това, че повече вода изтече от селскостопанските площи и по този метод провокира разцвет на повече зелени водорасли “, съобщи представител на кметството в Сен Брие.

Най-малко двама души и десетки животни са умрели от вдишването на токсичните изпарения в региона, макар че някои предизвестяват, че това не са всички смъртни случаи.

„ Около 20 души умират на брега всяка година, постоянно пометени от ежедневните приливи и отливи на океана, само че въпросът е може ли някои от тези хора да са припаднали от отровен газ от водораслите преди да се удавят? Държавата не е хвърлила цялостна светлина по всички тези въпроси “, споделя за вестник „ Гардиън ” Инес Леро.

Тиери Бърлот, заместник-ръководител на околната среда в района на Бретан, който също ръководи единствения център за боклуци, обработващ морски водорасли, събрани по плажовете, съобщи, че обстановката е станала по-малко трагична вследствие на държавни начинания, които са понижили доста нитратите във водната система през последните години.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР