От „Демократична България” не подкрепяме безкрайните разходи и безкрайното пилеене

...
От „Демократична България” не подкрепяме безкрайните разходи и безкрайното пилеене
Коментари Харесай

Депутат от ДБ: Не подкрепяме безкрайното пилеене на пари, но бюджетът е изпълним

От „ Демократична България” не поддържаме безкрайните разноски и безкрайното пилеене на пари, само че считаме, че този бюджет е осъществим. Това съобщи в изявление за Нова телевизия Елисавета Белобрадова, зам.-председател на обществената комисия в Народното събрание.

„ Основният разход, изключително в бюджета на ДОО, е за пенсии. Повишението на пенсиите, което е главният дял от покачването в обществените разноски, е 13%. Реалното обаче е 7%, тъй като би трябвало да сметнем и инфлацията. След като компенсираме инфлацията, би трябвало да стартираме и плавното повишение на пенсиите, което сега бюджетът може да си позволи”, съобщи тя.

Относно това, че част от пенсионерите получиха по-малко пари при започване на годината поради понижената Коронавирус добавка, Белобрадова изясни, че е имало информационен проблем, заложен от предходното Народно събрание.

„ Още тогава Асен Василев, който беше длъжностен министър, предложи да има единствено актуализиране на пенсиите с увеличение на коефициента. Предложенията от опозицията за Коронавирус добавката ни сложиха в ситуацията да продължим тази двоякост на заплащания и в този момент се получава този проблем”, съобщи Белобрадова.

„ През актуализирането на пенсиите през юли считаме да намерим трайно решение, с цел да няма в никакъв случай повече комплициране. Време е да актуализираме пенсиите по този начин, че да е по-справедливо – съгласно осигурителния стаж и приноса на всеки индивидуално”, сподели още тя.

По думите й концепцията е не да се лишават Коронавирус добавките, а те да станат част от пенсиите.

Относно оптималния застрахователен приход тя удостовери, че от Демократична България ще упорстват до юли да остане 3000 лв.. „ Настояваме да се проведат диалозите със засегнатите групи”, сподели Белобрадова. Така те да бъдат наясно по кое време, по какъв метод и с какви суми ще бъде увеличаван оптималният застрахователен приход. „ До момента това не е свършено”, съобщи Белобрадова.

„ Сигурна съм, че бюджетът няма да падне. Ще се стигне до приемане на бюджета”, съобщи Белобрадова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР