От четвъртък за 15 дни в столицата е задължително носенето

...
От четвъртък за 15 дни в столицата е задължително носенето
Коментари Харесай

Маските на закрито в София са задължителни само за 15 дни, а не за цял месец

От четвъртък за 15 дни в столицата е наложително носенето на маски в закрити публични места. Столичната районна здравна ревизия понижи периода на деяние на противоепидемичните ограничения в София и конкретизира обсега им, заяви в сряда пресцентърът на здравното министерство.

Заповедта с понижения период на деяние на ограниченията против разпространяването на COVID-19 беше издадена след среща на служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев с шефа на столичната здравна ревизия Данчо Пенчев.

Мерките ще са в действие от 4 август до 19 август, в това число. Първоначално беше обявено, че ще важат до края на месеца.

В заповедта се конкретизира, че противоепидемичните ограничения не се отнасят за спортуващите на закрито, за личния състав и клиентите на заведенията за хранене и забавление и за децата до 6 години.

По отношение на огромните търговски обекти, вид мол, е направено конкретизиране, че жителите следва да носят защитни маски при посещаване на обособените търговски обекти в границите на мола, само че не и в общите елементи.
Колко са болните
С най-вече инфектирани от COVID-19 и с най-натоварена болнична система са областите: София-град, Бургас, Варна и Силистра. Това демонстрират данните на Единния информативен портал.

Най-голям брой новооткрити случаи на коронавирусната зараза за последното денонощие има в областите София-град – 490, Бургас – 179, Варна – 160, Пловдив – 131, демонстрират данните.

Тези области попадат в стадий две на разпространяването на вируса съгласно Националния проект за справяне с пандемията.

На 14-дневна база най-висока заболеваемост от инфекцията се регистрира в областите София-град – 468 на 100 хиляди души, Силистра – 445 на 100 хиляди, Варна – 427 на 100 хиляди, Стара Загора – 394 на 100 хиляди, Бургас – 391 на 100 хиляди.

Заболеваемостта от COVID-19 в страната на двуседмична база е 329 на 100 хиляди души население.
Какви са всички ограничения
Според Националния действен проект за справяне с пандемията за областите, попадащи в стадий две, се плануват, с изключение на въведените в стадий едно ограничения, - носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за даване на обществени услуги, градския превоз и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко метър и половина; хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности; постоянно проветряване; работа от разстояние, при възможност; по този начин и носене на защитна маска на закрито в обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите, както и по време на разнообразни просветителни, спортни, научни и културни действия и мероприятия, свързани със скупчване на хора.

Други наложителни ограничения за областите, попадащи в стадий две, са въвеждане на условие за недопускане на повече от един човек на осем кв. м в търговски обекти, ограничение на свижданията в лечебните заведения и профилираните институции за даване на обществени услуги, както и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Допускат се единствено свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни - по преценка на лекуващия доктор и съгласно здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Етап две планува и други наложителни ограничения, отнасящи се за учебните заведения.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Защо черният дим на Топлоелектрическа централа  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР