От четвъртък следобед очакваме валежи, гръмотевични бури и градушки. Явленията

...
От четвъртък следобед очакваме валежи, гръмотевични бури и градушки. Явленията
Коментари Харесай

Лятото се отлага: Задават се гръмотевични бури и градушки

От четвъртък следобяд чакаме превалявания, гръмотевични стихии и градушки.

Явленията ще са по-интензивни в централните и западните региони, а условия за обилни количества превалявания ще има в петък, съобщи БГНЕС.

Опасност от проливен дъжд ни наводнения има във водосборите на редица реки в Централна и Западна България на 30 и 31 май, предизвестяват от Министерство на околната среда и водите.

В Дунавския басейн от следобедните и вечерни часове на 30.05 и на 31.05 вследствие на превалявания покачвания на речните равнища ще има в целия басейн. Значителни ще са покачванията във водосборите на р. Осъм и р. Янтра (притока ѝ р. Росица). В резултат на интензивни превалявания има възможност от пораждане на проливен дъжд ни наводнения вечерта на 30.05 и през нощта против 31.05 във водосбора на р. Ерма, р. Искър (р. Владайска), р. Осъм (р. Черни Осъм, р. Ломя), р. Янтра (р. Росица).

Моделът за водосбора на р. Искър предвижда, че водните количества на 29, 30 и 31.05.2019 година ще бъдат към и над средномногогодишните стойности. В резултат на превалявания от нощта на 30 против 31.05 ще стартира покачване на речните равнища във водосбора. По-значителни ще са те във водосборите на р. Владайска, р. Блато, р. Искрецка и р. Малък Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

От вечерните часове на 30 и на 31.05 ще стартират покачвания във водосбора на река Янтра, като по-съществени ще бъдат те във водосбора на р. Росица.

В Източнобеломорския басейн по-значителни ще са покачванията през нощта на 30 против 31.05 и утринните часове на 31.05 в горните елементи от водосбора на р. Тунджа (над бент. Копринка), в притоците на р. Марица в междинното й течение (р. Стряма, Рахманлийска, р. Първенецка и р. Чепеларска).

В резултат на интензивни превалявания има възможност от пораждане на проливен дъжд ни наводнения вечерта на 30.05 и през нощта против 31.05 в горното течение на р. Тунджа (над бент. Копринка), във водосбора на р. Марица (по главната река към гр.

От следобедните и вечерни часове на 30 и на 31.05, вследствие на превалявания се чакат покачвания на речните равнища основно във водосбора на р. Струма. По-значителни покачвания са вероятни през нощта на 30 против 31.05 и утринните часове на 31.05 в горните елементи от водосбора на р. Струма и притоците й р. Конска, р. Светля, р. Явор и р. Треклянска. Водните количества ще бъдат под праговете за предизвестие.Първомай и в притоците ѝ р. Стряма и р. Рахманлийска).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР